Úvěr, o který si žádáte, může být v různých stavech, např. ve stavu žádosti, předschválený, schválený nebo například i zamítnutý. Méně častý výraz, se kterým se lze setkat je, že je úvěr v defaultu. Co toto označení znamená, kdy k němu dochází a jak tomu předejít.

Pokud se řekne, že je úvěr v defaultu, znamená to, že ho jeho majitel řádně nesplácí. Věřitel zároveň v této situaci podniká nebo začíná podnikat takové kroky, aby dlužnou částku získat zpět.

Jak řešit úvěr v defaultu?

Každý se může dostat do situace, kdy z nějakého důvodu není schopný splácet své závazky. A nemusí to být ani vlastní vinou. Ať se stane cokoli, je dobré mít na paměti následující:

Komunikujte s věřitelem

Ideální je situaci řešit s věřitelem včas. Pokud komunikujete a snažíte se situaci řešit, společně s bankou nebo jiným věřitelem najdete rozumné řešení. V případě banky si můžete například domluvit změny ve splátkovém kalendáři, nebo požádat o odklad splátek.V určité situaci může být řešením i konsolidace půjček. To vše i v případě, že už se váš úvěr do defaultu dostal.

Neberte si další půjčku

Pokud váš úvěr v defaultu už je, bankovní instituce vám další nový úvěr nedají. Vyvarujte se na první pohled „výhodným půjčkám“, které obvykle vaše problémy ještě prohloubí. Rovněž se mějte na pozoru před nabídkou půjček „bez doložení příjmů“ nebo  „bez registrů“.

Finanční instituce musí ze zákona do těchto registrů nahlížet a žadatele o půjčku řádně prověřit. Účelem registrů je právě to, abyste byli chránění před enormním zadlužováním a nedostali jste se ještě do větších finančních potíží.

Předcházejte neschopnosti splácet 

Problémům se splácením lze předcházet například pomocí pojištění proti neschopnosti splácet. Pomůže vám, ať už jde o hypotéku či spotřebitelský úvěr, a myslí na situace jako ztrátu zaměstnání, dlouhodobou nemoc, invaliditu nebo úmrtí.

Na koho se obrátit v případě problémů se splácením úvěrů

V první řadě kontaktujte věřitele, ideálně v momentě, kdy problém s nesplácením ještě nenastal, a vy víte, že se blíží. Když budete o problému aktivně komunikovat, jistě společně najdete nějaké řešení.