Kdo chce podnikat, pravděpodobně bude potřebovat i peníze. Bez nich je škála podnikatelských aktivit značně omezená – a i kdybyste se nakonec pustli do projektu, který spolkne spíše spoustu času než financí, jsou to právě „prachy“, s jejichž pomocí realizaci uspíšíte. Jenomže kde je vzít, když se k vám bankovní instituce obrátí zády? Jednou z možností je podnikatelská půjčka od soukromého investora.

Kdy banka podnikateli půjčí?

Banka je přirozeně první instancí, na kterou se začínající byznysman rozhodne obrátit. A bylo by nefér házet všechny uchazeče do jednoho pytle s nálepkou „zamítnuto“. Faktem je, že některé instituce skutečně nabízí finanční injekci žadatelům, kteří jsou teprve na začátku (tzn. bez doložitelné podnikatelské historie). Produktová nabídka je samozřejmě velmi omezená, a v případě záznamů v registru se brány bankovních ústavů nekompromisně uzavřou.

A protože vyřízení bankovní půjčky není žádný med (naopak je pro něj typická náročná a zdlouhavá administrativa), podnikatel-nováček logicky zvažuje i jiné možnosti. Jaké výhody a úskalí obnáší půjčka na IČO od soukromého investora?

Nebankovní půjčka ano, ale jen bezpečně

V nebankovním sektoru se musí podnikatel pohybovat obvzlášť opatrně a obezřetně. Rozhodně není moudré podepsat první nabídku, která se zčistajasna namane, ale naopak porovnat nabídek více a zaměřit se na jejich transparentnost.

Důvěryhodný zprostředkovatel půjček má na svých stránkách všechny informace, které nařizuje zákon. Nesmí chybět telefonní či jiný kontakt a samozřejmě údaje o RPSN. Jakmile narazíte na zajímavou nabídku, nezapomeňte si ji „proklepnout“ na Googlu. Stačí zadat název půjčky/firmy společně se slovy „recenze“ či „zkušenosti“. Spolehlivým kompasem mohou být i sociální sítě.

A co je hlavní? Dobře si spočítejte, jestli budete schopni hradit pravidelné splátky, aniž by se váš rozpočet neotřásal v základech. Počítejte také s dočasným výpadkem příjmu a dalšími situacemi, které by vám mohli zkomplikovat splácení úvěru.

Fin půjčka jako alternativa (téměř) pro každého

V rámci nebankovního sektoru patří k nejlépe hodnoceným zprostředkovatelům Fin půjčka. Společnost vybudovala rozsáhlou síť soukromých investorů a zpřístupnila podnikatelské půjčky lidem, kteří neuspěli s žádostí v bance, případně o bankovní půjčku vůbec nemají zájem.

Výhody Fin půjčky spočívají v rychlém vyřízení a dostupnosti. Zprostředkovatel nevyžaduje doložení o výš příjmu, a dokonce nenahlíží do registru dlužníků. Půjčka na IČO bez registru je do výše 200 tis. Kč bez zajištění a účelu. U vyšších částek si investor vyhrazuje právo zástavy.

Půjčku lze získat na živnostenský list, resp. na živnostenské oprávnění. Pokud jím nedisponujete, můžete si ho vyřídit za poplatek 1000 Kč na živnostenském úřadě. S trochou štěstí vám ho úředník vydá obratem, jinak se lhůta (u ohlašovacích živností) pohybuje do 5 pracovních dní.

Podnikatelská Fin půjčka je dobrou volbou pro každého, kdo se bez finanční injekce neobejde a je za rychlost a dostupnost ochoten zaplatit o něco více než u běžné bankovní půjčky. Peníze mohou být využity na nákup vybavení, financování výdajů, ale třeba i na investice.