Vydělali jste větší obnos peněz? Podařilo se vám něco ušetřit a přemýšlíte, jestli existuje nějaký způsob, aby vaše finance i nadále vydělávaly. Nebo se obáváte, že váš o jejich část připraví inflace? Budete-li je vhodně investovat, nestane se tak.

Investování v době ekonomické krize, v níž se právě nacházíme, však není snadné. Ne každý investiční nástroj inflaci odolává. Vy musíte zvolit takový, který si v dlouhodobém horizontu drží relativně stálou cenu. Tím je například investiční zlato.

Ušetřete za DPH

Pro zlato však hovoří i další faktory, jako například nulové DPH. Když si koupíte investiční zlato, nebude vám jeho cena navýšena o jedenadvacet procent, které by jinak putovaly do státní kasy. Zůstanou ve vaší kapse. A bude jen na vás, jak s nimi naložíte. Zda si je necháte, nebo je dále investujete. Třeba do většího množství zlata, ať již mincí, dukátů či zlatých investičních slitků.

Omezená nabídka trhu

Problémem je, že jejich nabídka na českém trhu je poměrně omezená. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Koupíte-li si zlaté cihličky, zřejmě budou pocházet z některé ze švýcarských rafinerií. To samo o sobě není problém. Naopak. Produkty švýcarských rafinerií patří mezi nejkvalitnější na světě. Problémem je jejich omezená nabídka, které prodejcům umožňuje navyšovat ceny. Rozdíly mezi nimi bývají i více než desetiprocentní.

Neplaťte za zlato víc než Rakušané

Češi tak za zlato mnohdy platí mnohem více než Němci a Rakušané. K tomu přitom, jak upozorňuje Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz není důvod. „Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu.“ Z tohoto důvodu by v hledáčku vašeho zájmu neměla být jen cena zlata na komoditní burze. Srovnávejte i ceny jednotlivých prodejců. A vyberte toho nejlevnějšího a s dlouhou působností na trhu.