Koupit pěkný dárek, který udělá obdarovanému opravdovou radost, není většinou nic snadného. Je potřeba toho člověka dobře znát a vědět, co si přeje. A to vždy nejde. Proto jsou tak oblíbené takzvané univerzální dárky typu alkohol či bonboniéra, co sice neurazí, ale ani nenadchnou.

Pamětní zlaté mince patří sice také do této kategorie, nicméně na rozdíl od jiných druhů dárků, tento může s postupem času ještě nabírat na ceně. Hodnota zlata totiž bude v budoucnu růst.

Šperky nejsou vhodným dárkem pokaždé. Ani pro ženu

Zlato se dá poznat na první pohled, a sice díky typické žluté barvě. Většina lidí má tento kov spojený hlavně s výrobou šperků, často nevyčíslitelné hodnoty. Ano, šperky jsou také pěkný dárek, hlavně tedy pro něžnější část společnosti. Nicméně se nehodí pro každou příležitost. Takové dárky dostávají manželky a milenky. Pokud však má svátek třeba vaše šéfová, nejedná se o úplně nejlepší prezent.

Navíc ty skutečně opravdu pěkné šperky, které dokáží už při letmém pohledu každé ženě zrychlit puls, jsou docela drahé. Pamětní mince také nejsou zrovna nejlevnější, ovšem nestojí vyloženě majlant. I ty skutečně pěkné se dají pořídit za slušné peníze. V případě, že nevíte, co s penězi, můžete však klidně koupit i prémiové zboží za několik desítek tisíc.

Pro Jardu i Františka

Pamětní mince se mohou vztahovat jak k nějaké události, třeba k výročí svatby, tak i k osobě. Běžně si do nich dávají zákazníci vyrývat jménatitul či dokonce znamení zvěrokruhu. Mnohé druhy se dokonce s takovými doplňky i běžně prodávají. Není tak problém objednat si minci s věnováním pro Jardu, Františka nebo Elišku.

Ne vždy však mohou být v daný okamžik mince s daným jménem k dispozici. Hlavně verze s nejpoužívanějšími jmény mohou být aktuálně vyprodané. V takovém případě je lepší koupit čistou minci a nechat dodělat vše potřebné profesionálního rytce.