Už jste si všimli, že v aktuální době se snaží čím dál víc lidí investovat naspoření peníze do nemovitosti? Jedni se snaží prodat, jiní výhodně koupit. Aby byli všichni spokojeni, je potřeba mít za zády kvalitní realitní kancelář, respektive realitního makléře, jenž bude přesně znát vaše potřeby a představy. Podle čeho ale vybrat realitní kancelář, abyste za pár týdnů či měsíců nespráskli ruce nad hlavou nad svou špatnou volbou?

Zajímají vás výše provizí

Všechny nás zajímá cena. Všeho. A realitní kanceláři budeme za její služby platit provizi z ceny koupené nemovitosti. Výše provize se v drtivé většině případů pohybuje v rozpětí od 3 – 5 % ceny nemovitosti. Pokud po vás chce realitka víc, určitě nastal čas se poohlédnout po jiné. Možná se to nezdá, ale rozdíl může být velmi vysoký, zvláště u nemovitostí s vyšší cenou. Někdy platí provizi prodávající, vás tak přijde nákup nemovitosti bez provize.

Výše provize by ale neměla být jediným kritériem, dle kterého budeme vybírat ideální realitní kancelář.

Zkušenosti a objem prodaných nemovitostí

Víte, jak dlouho se daná realitka pohybuje na našem trhu? Kolik domů, bytů a jiných nemovitostí prodala? Čím více prodaných realit, tím větší zkušenosti, kdy s každým domem, bytem, může daná realitní kancelář dojít k novým poznatkům. I makléři budou zkušení podle toho, jak dlouho v oboru pracují a jak se jim daří s nemovitostmi, které dostanou do péče.

Nevolte fiktivní realitku

Pozor si dejte i na virtuální sídla společností, chybějící kamenné pobočky a podobně. Podívejte se sami na reprezentativní místa vámi zvolené realitky. Uvidíte, zda je skutečně reprezentativní, nebo vás doslova vyleká a vy se rozhodnete, že zde nezakotvíte. Kvalitní realitní kanceláře mají hezké pobočky a všechno potřebné technické vybavení.

Kdo tvoří tým realitky?

Také se zaměřte na to, kdo v RK pracuje. Jde o makléře, kteří se realitám věnují, nafotí je ze všech stran, jejich práci upraví grafik, při focení asistuje i designér… Každá realitní kancelář musí vědět, jak vybrat realitního makléře, aby byl pro ni maximálně efektivní. A co právníci? Má daná realitka své kvalitní právníky? Jestliže chcete po realitní kanceláři komplexní balíček služeb, jen s dostatečně velkým týmem vám jej zajistí k vaší spokojenosti.

Podívejte se do obchodního rejstříku

Není vůbec od věci pohledat v obchodním rejstříku výroční zprávy a účetní uzávěrky. Vše najdete online během chvíle. Budete mít informace o tom, zda nebyla RK v insolvenci nebo nevyhlásila bankrot. Ani fakt, že kancelář nezveřejňuje výsledky nebo není v obchodním rejstříku vedena pod svým jménem, není vůbec kladný.

Dejte na reference

Na internetu i mezi známými se poptejte, podívejte, jakou pověst RK nese. Kladnou, nebo jí nemohou lidé přijít na jméno? Hledejte hodnocení vaší realitky na sociálních sítích, zapojte vyhledávač, projděte diskuzní fóra.

Jak je na tom RK s pojištěním?

Poptejte se směle, jaké pojištění vámi vybraná realitní kancelář má. Až budete uzavírat smlouvu, podívejte se, zda ji uzavírá realitní makléř jménem kanceláře na základě plné moci, nebo jen svým jménem. V případě, že by byla smlouva uzavřena jen jeho jménem, za případnou škodu odpovídá on, fyzická osoba. A v případě, že byste se domáhali náhrady škody, byste se ji asi dočkali jen stěží.

Prodat výhodně nemovitost je radost. A prodat ji bez jakýchkoli starostí, protože vše potřebné za vás vyřídí kvalitní realitní kancelář, je ještě větší radost. Vybírejte pečlivě a obezřetně. Buďte trpěliví, neunáhlujte se a uvidíte, že zvolíte dobře.