Majitelé nemovitostí musí zajistit ohřev vody, topení a také rozhodnout, zda budou vařit na plynu či elektřině. Čím víc používáme té či oné energie, tím víc nás zajímá, jak za její spotřebu ušetřit. Přitom se každoročně mění cena, a to i v návaznosti na jednotlivé poskytovatele. Je proto dobré jednou za rok provést porovnání, a to na online kalkulačce plynu a kalkulačce elektřiny.

Srovnání, které nám objasní, jakou cenu můžeme mít

Nevíte, který poskytovatel plynu a elektřiny je u vás nejlevnější, neviděli jste ceník plynu nebo ceník elektřiny? Na webových stránkách usetreno.cz si můžete prostřednictvím kalkulačky plynu a elektřiny rychle, snadno a zdarma spočítat a srovnat aktuální ceny pro rok 2021. U plynu budete muset vyplnit pár základních informací, jako spotřebu (pokud znáte), zda bydlíte v bytě či domě, k čemu všemu využíváte plyn, v jakém kraji bydlíte, současný poskytovatel a znáte-li produkt i ten, no, a nakonec vaše telefonní číslo. Pak dojde ke srovnání.

U kalkulačky elektřiny vyplníte spotřebu, pokud ji znáte, velikost nemovitosti, hlavní využití elektřiny, kraj, dodavatele a produkt, telefonní číslo a e-mail. Pak už kliknete na buton Ukázat srovnání a můžete se rozhodnout, zda na produkt přistoupíte.

Šetřete a neplýtvejte

Cena elektřiny i plynu, respektive to, kolik protopíme a budeme muset zaplatit, závisí i na tom, jak se chováme. V zimě by mělo být běžné, že doma nosíme trika s dlouhým rukávem, svetr nebo mikinu, bačkory, na noc topení stahujeme, máme termohlavice… To stejné platí i v případě, že topíme plynem.

Ušetřit nám pomůže i vaření s pokličkami. Voda nebo pokrm, který chceme přivést k varu rychleji vře s pokličkou, nespotřebujeme tolik energie. Při dlouhodobé spotřebě bude cena plynu určitě nižší.

Neměli bychom nechávat svítit světlo tam, kde to není třeba. Žárovky vyměníme za úsporné.

Stejně tak bychom měli mít dobře těsnící okna s kvalitními skly a těsnící dveře. Těmito nám totiž může teplo a energie přímo letět do nebe.

Snižte teplotu vody o stupeň nebo dva. I to na faktuře za energii poznáte v kladném slova smyslu.

Šetřit bychom měli a měli bychom to učit i naše děti již odmala. Společně s porovnáním dodavatelů plynu a elektřiny se nám podaří ročně ušetřit i několik tisíc korun.