Loni bylo vůči fyzickým osobám v Česku vedeno zhruba 4 500 000 exekucí. Není to tak, že by polovina ČR byla v exekuci. V Centrální evidenci exekucí bylo zapsáno 783 053 lidí, takže na každého člověka z této evidence připadalo 5,72 exekučního řízení. I tak jde však o nemalé číslo, Čechů s exekucí je hodně.

Čísla za letošní rok ještě nejsou známá, ovšem vzhledem k situaci, kdy spousta lidí přišla o práci, nebo se jim snížil příjem, se zlepšení očekávat moc nedá. Exekuce však nemusí vždy končit ztrátou domova. Jen je potřeba vše začít řešit včas.

Dražba nemovitosti vám trn z paty nevytrhne

Když je na váš dům uvalena exekuce, dostane se do dražby. V dražbě za něj získáte peníze, jimiž budete moci umořit svůj dluh. Má to však dva velké problémy. Za prvé přijdete o svůj domov a za druhé pravděpodobně ani neumoříte všechny dluhy. Nemovitosti v dražbě se totiž prodávají výrazně pod cenou. Začíná se na třech čtvrtinách jejich hodnoty, a pokud se neprodají, tak se nabídnou znovu za půlku. Nechat situaci dojít až sem, abyste měli dluhy, a ještě byli bez domova, tedy není vůbec rozumné. Vhodnější je hledat pomoc ještě dříve a zařídit si zpětný odkup nemovitosti.

Zůstane vám domov, pouze platíte nájem

Pomoc v případě exekuce představuje zpětný odkup nemovitosti. Jde v podstatě o to, že seženete někoho, kdo za vás nemovitost odkoupí a nechá vás v ní bydlet. Vy mu platíte měsíční nájem, a tím pádem dům postupně splácíte. Jakmile splatíte celou částku, přechází zase do vašeho vlastnictví. Případně, pokud se vám podaří získat peníze dřív, si ho můžete kdykoliv koupit zpět. Máte k němu předkupní právo, takže nikdo jiný nemovitost nemůže koupit, o svůj domov ne přijdete.

Společností nabízejících pomoc v této formě je v Česku více. Nebuďte však příliš důvěřiví a dávejte si pozor, za kolik budete moci svou nemovitost koupit a kdy. Poctivě si pročtěte smlouvu, aby vás nakonec majitel nevystěhoval, i když řádně platíte nájem. Také upřednostněte firmy, které za vás přímo vyrovnají dluhy. Některé nabídnou peníze na ruku, že s nimi dluhy můžete zaplatit sami, ty jsou ale obvykle podvodné a chtějí jen získat vaši nemovitost za výhodných podmínek. Jestli nemáte čas zkoumat a srovnávat různé společnosti, obraťte se na Záchrannou síť. Více informací najdete na Zachrannasit.cz.