V okamžiku, kdy máte ušetřené nějaké množství peněz, je vhodné myslet na budoucnost. Investice jsou základem k tomu, abyste ani v budoucnu neměli finanční trable. Jednou z nejméně rizikových záležitostí je nákup zlata.

Investiční zlato je komoditou, která je velmi atraktivní. Nejedná se totiž o rizikovou záležitost, protože cena zlata je v dlouhodobém horizontu velmi stabilní, takže neriskujete, že o vložené prostředky přijdete, jako je tomu v případě mnoha jiných investičních příležitostí.

Nynější cena zlata zkušeného investora nesmí odradit

V současné době je cena zlata na jedné z historicky nejvyšších hodnot. To se může jevit jako stav, kdy není zrovna výhodné do tohoto drahého kovu vkládat své úspory. Za jednu trojskou unci, což je oficiální jednotka právě pro zlato, se dnes požaduje kolem 1.950 amerických dolarů, zatímco ještě před několika měsíci šlo zlato koupit o desítky procent levněji. Přesto se ale i nyní investice do zlata vyplatí.

Hlavním důvodem je fakt, že investiční zlato je vázané na americký dolar. Jakmile tedy klesne cena české měny, dá se zlato prodat výhodněji než v době, kdy jste jej nakupovali, přestože to bylo za vysokou hodnotu. V současné době si tuzemská měna stojí vůči dolaru velmi dobře, což však rozhodně nemusí platit za pár měsíců. Ne náhodou zlato začala nyní kupovat i Česká národní banka, jež byla jinak v tomto směru v minulosti hodně zdrženlivá.

Kde sledovat cenu zlata?

Určitě se před nákupem či prodejem vyplatí sledovat aktuální situaci ohledně vývoje ceny zlata. Dopomoci vám k tomu může kupříkladu web www.zlate-mince.cz, který provozuje tradiční český dodavatel zlatých mincí a slitků. Právě slitky a mince jsou oficiální formou investičního zlata, které je směnitelné prakticky kdekoliv ve světě.