Jednoduše řečeno vám hrozí problémy, a to hodně velké problémy. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, zkráceně povinné ručení, je prostě nutností, bez níž majitel automobil nesmí provozovat na veřejných komunikacích. Z takového pojištění se totiž hradí všechny náklady na úhradu škody na vozidle jiného majitele, které jste poškodili při vámi zaviněné dopravní nehodě, a dále také náklady související s léčením, případně úmrtím řidiče či spolujezdce poškozeného vozidla. A rovněž náklady třetích stran, třeba na opravu poškozeného domu, do kterého jste nabourali apod.

Co když povinné ručení nemáte?

Pokud takovou pojistku nemáte, hrozí vám, že veškeré náklady, včetně soudem stanového odškodnění poškozených při dopravní nehodě, budete muset platit vy sami. A to může znamenat náklady v řádu statisíců, milionů a v případě smrtelné nehody, nebo zvlášť velké škody až desítek milionů korun.

Ale ani nemusíte havarovat, abyste na ježdění autem bez uzavřené smlouvy o povinném ručení finančně doplatili. Stačí, aby vás při běžné policejní kontrole hlídka požádala o zelenou kartu, která dokládá platnou pojistku. Když ji nepředložíte, případně si hlídka podle SPZ zjistí, že je auto nepojištěné, můžete dostat na místě blokovou pokutu, ale pokud se celá záležitost dostane až do správního řízení, pokuta se může vyšplhat až do výše 5 až 40 tisíc korun. Navíc od 1. ledna 2018 platí každý majitel Kanceláři pojistitelů poplatek za každý den, kdy auto nemělo uzavřeno řádné povinné ručení. Tento poplatek se stanovuje podle typu vozidla a může dosáhnout u osobního auta až několik desítek korun denně. Dávejte proto pozor, abyste nezůstali bez pojistky ani den.

Jak vybrat vhodné pojištění?

Při výběru vhodného pojištění vycházejte z porovnání nabídek povinného ručení různých pojišťoven a vyberte si tu, která je pro vaše vozidlo nejvhodnější. To nutně neznamená, že by měla být nejlevnější ani nejdražší. Dávejte přednost co nejvyšším limitům plnění, pár ušetřených stokorun ročně vám nestojí za riziko velké škody, kterou pojišťovna kvůli nízkému limitu neuhradí.

Netýká se jen automobilů

Povinné ručení se ale netýká jen osobních a nákladních automobilů, autobusů, ale také traktorů, trolejbusů. Podle nové směrnice Evropské unie, která povinné ručení vyžaduje i od vozítek Segway, či elektrokol, musí mít povinné ručení i dětská elektrická autíčka. Povinné ručení pro dětská autíčka je ale poněkud příliš nejen pro české rodiče, takže se v tuto chvíli jedná o zmírnění směrnice, nebo o výjimkách, které by povinné ručení pro dětská autíčka z placení vyjmuly.