Nebankovní půjčky mají bohužel i svá temná zákoutí, musíte si vybrat opravdu dobře.

V moderní době se můžete díky internetu dočkat ošklivých překvapení. Někdy to může být i nevhodně zvolená nebankovní půjčka, díky které přijdete přinejmenším o pár stokorun. Dobrá rada? Neplaťte rozhodně nic předem, to naopak poskytovatel musí peníze po prověření totožnosti a potvrzení o příjmu zaplatit vám, pokud půjčku opravdu schválí. Rozhodně se nenechte nějak jednoduše nachytat…

Bezproblémových nabídek je na trhu dost

Dnešní nebankovní půjčka mají svá specifika, někdy narazíte i na nabídku, která není tak docela férová. Ale podle čeho ji vlastně poznat? Zkontrolujte si hlavně následující věci, pomohou vám snadno odhalit někoho, kdo to celé nemyslí tak úplně dobře.

  • Inzerce v tisku, co je distribuován zdarma? A proč poskytovatel nevloží peníze do reklamy?
  • Požaduje se poplatek předem? Své peníze byste už nemuseli nikdy vidět, hrozí tu podvod!
  • Vlastně ani nevíte, s kým máte tu čest? Firma je záhadná, nemá ani žádné sídlo v rámci ČR?

Otázek, které si musíme položit před každou půjčkou, bychom samozřejmě našli ještě mnohem více. Kromě těch praktických – kolik si půjčit a na jak dlouho – se tu nabízí ještě prověření firmy, která vás zaujala. Výběr nebankovní půjčky však nesmíte uspěchat. Nebojte se, času je dost, protože hned po schválení žádosti dostanete peníze na účet. Čekání nepřekročí patnáctiminutový interval, o to více pozornosti byste měli určitě věnovat celkovému rozhodování o té či oné nabídce.

Žádná reklama vás nesmí zdolat

Reklamní slogany možná zní hezky, v televizi se na některé vtipné spoty hezky kouká a zasmějete se jim společně s přáteli. Tady by to ale mělo všechno ležérní skončit a nastoupit pak musí chladná hlava, která si vše pečlivě promyslí. Některé indicie přeci mluví jasně, spíše vás od nabídky odrazují. Jiné zase zní více než férově, třeba pokud máte k dispozici zajímavé doplňkové služby.

Doplňkové služby opravdu na jedničku…

Oddálit splátkový kalendář za relativně mírný poplatek nejde vždy a všude. Pokud ale na podobnou věc narazíte, je to obrovské plus. Víte snad stoprocentně, že se nedostanete z nějakého důvodu do potíží se splácením? Finanční karamboly si nevybírají, možná budete hasit i další problém a na splátku tento týden už nezbyde dost peněz. U dlouhodobějších úvěrů se pak nabízí i takzvané pojištění schopnosti splácet. Jednoduše, přijdete o práci nebo onemocníte, ale pojišťovna se zaváže hradit splátky do určitého data. Úrok se navíc zvýší jen minimálně.

Neochota sdělovat informace je na pováženou

Férový poskytovatel by neměl mít problém s tím, že se zeptáte na něco bližšího kolem jeho půjčky. Má přeci sám ve všem jasno a jde mu o dlouhodobého klienta, který v něj má maximální důvěru? Pokud tomu tak není, dostanete úsečnou a nepřívětivou odpověď, případně dokonce vůbec žádnou reakci na váš krátký dotaz. Blesková půjčka by přeci jen měla vypadat jinak, telefonista nebo operátor interaktivního chatu musí být milý, je to přeci svého druhu reklama. Kdybyste měli firmu, odbyli byste zákazníka podobně, jako to dělají někteří poskytovatelé? Pak byste se nemohli divit tomu, že už nikdo další nepřijde a vše se brzy rozkřikne doslova po celém městě.

Minimum administrativy rozhodně potěší

Když nebudete konfrontováni s obrovskou porcí administrativy, určitě to kvitujete s povděkem. A když bude smlouva jen na jediném archu papíru, ušetříte i spoustu času. Jednoznačné formulace, za kterými se neskrývá nic záhadného? Samozřejmě, dnes už naprostý standard. A často platí, že když podepíšete jednu smlouvu, příště se po úspěšné žádosti může použít stejná.