Jste v situaci, kdy nečekaně potřebujete finanční výpomoc, jelikož se vám rozbilo auto, pračka nebo mobil. A vy zkrátka nemáte dostatečnou rezervu na uhrazení nového. Nebo se vám opozdila výplata a přesto nutně potřebujete uhradit složenky či jen nakoupit potraviny. V těchto a mnoha dalších případech je pro vás nejlepším a nejsnadnějším řešením rychlá půjčka. Vyberete si tedy z obrovské škály nabídek a podáte žádost. Celý tento proces ovšem berete jen jako formalitu. V duchu už s přislíbenými penězi počítáte. Přeci všechny společnosti v reklamách tvrdí, že půjčí rády všem a bez čekání. V šoku se poté díváte na zamítnutí vaší žádosti. Možná jste udělali některou z nejčastějších chyb. A dost možná jste jí mohli předejít! Co tedy příště neopomenout při výběru půjčky a podávání formulářů?

 

  • Nečtete podmínky

 

Obzvlášť pokud volíte nebankovní půjčky, je velmi důležité zaměřit se na specifické podmínky dané společnosti či produktu. Tyto finanční instituce jsou sice často benevolentnější při schvalování, nicméně u svých akcí mívají občas specifické nároky. Zaměřte se zejména na následující požadavky, které musíte splňovat:

 

  • Věk – Ze zákona musíte být plnoletí, některé společnosti však mají v tomto bodě přísnější požadavky a nabízejí své služby například až starším 21 let. Velmi často je také omezena horní věková hranice. Opět je to velmi individuální, obvykle je však stanovena na 65 či 70let. Starším lidem tedy nemusí být finance schváleny, případně musí mít k sobě mladšího spolužadatele či ručitele.

  • Občanství a místo pobytu – Zde se to opět různí. Jedna společnost bude chtít, abyste byli občané České republiky, jiné stačí povolení k trvalému či přechodnému pobytu, další zase zajímá, kde máte bydliště.

  • Vlastní bankovní účet – V drtivé většině případů je jedinou možností vyplacení prostředků na osobní bankovní účet. Výplatu v hotovosti umožňuje jen minimum nabídek. Podmínkou také bývá, že účet musí být vedený u české banky, nikoliv v zahraničí. Velmi často také musíte být majitelem účtu vy. Některé společnosti si vlastnictví účtu nechávají potvrdit tím, že jim zašlete 1 Kč z účtu, na který si chcete nechat peníze vyplatit.

  • Máte nedostatečnou bonitu

 

Všechny společnosti musí ze zákona prověřovat, zda jste schopni splácet. Banky si proto projdou vaše registry. Nebankovní půjčky bez registrů po vás zase budou chtít vyplnit dotazníky. V těch musíte zodpovědět vaše příjmy, výdaje, rodinný stav, počet dětí, současné závazky atd. Na základě těchto informací je poté propočítáno, zda pro vás splátky nebudou problémem. Pokud vaše žádost neprojde, nezoufejte. Dost možná následně obdržíte nabídku na zapůjčení financí, jenom se bude jednat o nižší částku, tak, abyste zvládli ji splatit.

 

  • Nedoložíte všechny dokumenty

 

Je velmi pravděpodobné, že po podání žádosti budete muset nafotit váš doklad totožnosti, případně potvrzení o příjmech od zaměstnavatele či výpisy z bankovního účtu. V případě, že tyto dokumenty nedodáte ve stanovené lhůtě, bude vaše žádost zbytečně stornována.

Platí, že většina společností od vás bude chtít dva doklady. Jako hlavní občanský průkaz a k tomu cestovní pas, řidičák či rodný list. Stačí jejich běžná fotka například z mobilního telefonu, ověřenou kopii nepotřebujete, vše zvládnete doma.

 

  • Nejste na příjmu

 

Tento bod velmi úzce souvisí s předchozím. Nestačí pouze odeslat žádost online, musíte být na příjmu, a to na emailu a telefonu, podle toho, jakou formu komunikace jste si zvolili. Pokud žádáte o peníze přes internet, budete během krátké doby kontaktováni a vyzváni k zaslání potřebných dokumentů, nebo rovnou k potvrzení smlouvy a podmínek k ní. Nemusíte se bát, že byste čekali příliš dlouho, ve většině případů se jedná o maximálně hodinu. Až po tomto kroku vám budou požadované prostředky převedeny.

pucky2