Jak naložit s ušetřenými penězi, které v dohledné době nevyužijete na nic kloudného? Měli byste je utratit, protože o ně beztak přijdete kvůli inflaci? Mnohem lepší řešení je vložení na termínovaný vklad. Pokud vám nevyhovují jiné investiční nástroje (třeba proto, že zavání příliš velkým rizikem), přečtěte si o termínovaných vkladech vše, co byste měli vědět. Prozradíme vám i to, kde se vaše peníze zhodnotí nejefektivněji.

Základní charakteristika termínovaného vkladu

Termínovaný vklad je specifický typ bankovního účtu. Jeho podstatou je garantované zúročení vložených peněz, a to v rámci předem vymezené doby (obvykle v řádu měsíců až let). Banky a spořitelny nabízí pevný i proměnlivý úrok. Obvykle umožňují sjednání termínovaného vkladu v různých měnách. Úročení většinou závisí na době splatnosti a výši vkladu.

Ve srovnání s běžným účtem má termínovaný vklad výhodnější zúročení. Další velký rozdíl spočívá v naprostém uzavření vůči vkladovým transakcím a mimo smluvně stanovených výjimek také nemožnosti výběrů před smluvním termínem.

Termínované vklady mohou být sjednány na jeden cyklus, případně jako cyklický účet, kdy se v jednotlivých cyklech mění úroková sazba.

Opravdu se vám zřízení termínovaného vkladu vyplatí?

Na první pohled je termínovaný vklad velmi atraktivní, ale zdaleka ne všechny produkty nabízí přijatelné úročení. V časovém horizontu jednoho roku je skutečně zajímavý pouze nejvýhodnější termínovaný vklad od ANO spořitelního družstva. V případě sedmiletých vkladů úroky atakují hodnotu 3,45 % p.a.

Otázkou je, zda vám dočasná nemožnost manipulace s finančními prostředky stojí za to i v případě desítek tisíc až nižších statisíců. Výnos z vkladu ve vyšších statisících až milionech korun je samozřejmě mnohem lákavější.

Pokud stále nevíte, který termínovaný vklad zvolit, pomůže vám tato kalkulačka termíňáku.