Co očekávat od refinancování půjček?
Co očekávat od refinancování půjček?

Chcete se pustit do refinancování vašich úvěrů, ale ještě nevíte, co vám to vlastně přinese? Konsolidace půjček se ve většině případů vyplatí. Někdy však nastanou i takové případy, kdy naopak klient prodělá. Proto je třeba si důkladně vybrat, u koho refinancování provedete a za jakých podmínek. Jak získat co nejlepší konsolidační půjčku?

U koho refinancovat?

Refinancování úvěru v dnešní době nabízí nejen banky, ale i nebankovní instituce. Banky jsou obecně pod velice přísným dohledem kontrolních orgánů, proto jsou jejich produkty zpravidla skutečně seriózní a dá se říci, že pokud se vám podaří konsolidaci půjček provést u některé z českých bank, pravděpodobně na tom jedině vyděláte, respektive usnadníte si život.

U nebankovních firem tuto jistotu mít nemůžete. Přesto ale i ony mají na své straně některá pozitiva. Například mohou pružněji reagovat na požadavky svých klientů, díky čemuž vám bude sloučení úvěrů ušito takřka na míru. Pokud ale zvažujete využití konsolidační půjčky právě od nebankovního subjektu, nezapomeňte si ho velice důkladně prověřit. Výborně k tomu pro začátek poslouží internet. Napište do vyhledávače název firmy a hledejte zkušenosti předchozích zákazníků. Pokud byste náhodou objevili nějaké negativní zmínky, měli byste rychle zapřemýšlet nad někým jiným.

Podmínky se různí

Jestliže jsou podmínky běžných úvěrů velice pestré, pro konsolidační půjčky to platí dvojnásob. Nejenom, že se parametry a možnosti refinancování různí na základě vašich příjmů a toho, jestli jste zapsáni v registru dlužníků. Banka si důkladně prostuduje i všechny vaše stávající úvěry a to, jak vzorně je splácíte. Jsou některé vaše splátky opožděné, protože ze svého příjmu nezvládáte současně platit nájem? Pak zřejmě budou podmínky refinancování vašich úvěrů poměrně nevýhodné, protože banka nebude mít příliš vysokou jistotu, že jí všechny peníze včas splatíte. Refinancování půjček tedy není všespásné, jestliže ale máte problémy se splácením, měli byste využití tohoto produktu zvážit tak rychle, jak to jen jde.