By: Trulia

S vyřízením hypotéky souvisí i jeden šikovný pomocník. Jedná se o takzvanou hypotéka kalkulačku, neboli kalkulačku k výpočtu výše hypotéky, délky splácení a výši splatek. Je ji velmi vhodné využít ještě před podáním žádosti o hypotéku. Díky ní si můžete porovnat nabídky hypoték od různých bank.

Co dalšího umí kalkulačka hypoték

Nejspíše si pokládáte otázku co vše tato šikovná kalkulačka umí. Je schopná nejen vypočítat splátku hypotéky. Rovněž zobrazí i splátkový kalendář po jednotlivých splátkových obdobích. Splátkový kalendář rozdělí splátkové období na úroky a umoření splátky. Tak budete vědět, kolik peněz musíte měsíčně bance splácet.

Hypotéka kalkulačku naleznete na internetových stránkách bank. Umožní vám orientačně spočítat si výši hypotéky podle zadaných parametrů. I přes tuto skutečnost je ale vhodnější navštívit banku osobně. Jedině banka vám je schopná naproste přesně vysvětlit, spočítanou výši měsíční splátky.

Pro inspiraci Vám v článku ukážeme vzor hypotéka kalkulačka.

Výška hypotéky 2 000 000 CZK

Úroková míra 4% – kterou si úročí poskytující banka

Doba splácení 20 let  – kolik let budete hypotéku splácet

Interval 12 měsíční (lze nastavit jiný) – Počet splátek v roce

Splátka splacená na konci intervalu – Kdy se splácí hypotéka

Výsledek výpočtu

Pravidelná splátka 12 119, 61 CZK – Pravidelná splátka hypotéky

Celkem zaplaceno 2 908 705, 58 CZK – Celková částka na zaplacení hypotéky

Zaplacené úroky 908 705, 58 CZK – Částka zaplacená na úrocích

Takto vypadá hypotéka kalkulačka. Jedná se v podstatě o tabulku, do které, musíte vyplnit potřebné údaje. Údaje můžou být jiné, než jsou v naší příkladové hypotéka kalkulačka. Kalkulačka Vám na základě zadání údajů vypočítá orientační splátky hypotéky.

Opravdu je ale vhodné osobně navštívit banku a poradit se s odborníky na hypotéky. Při osobní návštěvě můžete v bance docílit i toho, že vám banka sníží výši úrokové sazby. Stane se to však jedině v případě, že v bance předložíte výhodnější nabídku od konkurence.