Hypotéka

HypotékaFixace úrokové sazby hypotéky

Abyste měli jistotu, že vám banka nebude zvyšovat úrokovou sazbu u hypotéky, tak jak poroste inflace nebo se bude vyvíjet diskontní sazba ČNB, máte vždy možnost si úrokovou sazbu fixovat.

Na jakou dobu fixovat hypotéku

Záleží co od fixace očekáváte. Podle délky zafixované doby se mění i nabídka banky, jakou úrokovou sazbu vám poskytne. Podle toho poznáte, co vlastně chce banka. Zpravidla se úroková sazba s rostoucí délkou doby fixace zvyšuje, banka očekává, že úroky porostou a tak vám nechce nechat hypotéku levně i za 10 let.
Fixovat samozřejmě není možné na období delší, než je sjednána samotná hypotéka.

Co se stane po uplynutí doby fixace

Jakmile doba fixace končí, „měla“ by vám banka zaslat doporučený dopis, ve kterém vás o tom informuje. Banka vás samozřejmě chce jako svého klienta i nadále, ale uplynula určitá doba, mohla se změnit situace na trhu hypoték a tak nelze předem říci, co vám banka nabídne.
Rozhodně je ale dobré se sejít osobně s bankovním nebo hypotečním poradcem a zkusit trochu licitovat. Banka má určitě ke smlouvání prostor a jako loajální klient je teď máte v hrsti. U hypotéky na 1 milion Kč s délkou 20 let je každá desetina procenta z úrokové sazby asi 100,- Kč měsíčně. Takže nepodepsat první nabídku se jistě vyplatí.

honzova-hypoteka-2

[hana-code-insert name=’sklik250′ /]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *