stara-lampa

stara-lampaPřed 20 lety jsem byl 18 letý kluk který měl sice zlaté srdce, ale málo zkušeností což se mi nepříjemně vymstilo. Jednoho večera za mnou přišel Petr že by nutně potřeboval abych mu ručil. Petr byl spolužák, dost divoký, ale docela dobrý kamarád. Nejdříve jsem měl obavy ale pak jsme si dali trochu vína a ručení jsem mu přislíbil.

Druhý den jsem mu to v bance písemně ztvrdil a to byl první krok do velkého maléru. Bohužel můj kamarád byl dosti nezodpovědný a tak neměl v plánu skutečně svou půjčku splácet. Za několik týdnů mi bylo sděleno že jeho dluh budu nucen splácet já a tak jsem si byl nucen vzít si půjčku já sám abych mohl svému závazku dostát. Sám jsem se dříve uskromnil abych si jednoho dne mohl vzít půjčku na něco skutečně důležitého a nyní jsem musel pykat za svou důvěřivost.

Kamarádův dluh jsem z půjčky splatil a pak jsem měsíc od měsíce splácel půjčku abych se toho co nejdříve zbavil. Za 2 roky jsem měl vše splacené. Půjčka byla smazána a já konečně mohl plánovat že si koupím také něco pro sebe. V té době jsem měl před svatbou a moje nastávající Helenka se těšila do nového bytu, který jí zanechala babička. Měli jsme velké štěstí a tak nám zbývalo jen byt zařídit. Když jsem doplatil kamarádovu půjčku tak jsem si konečně mohl zažádat o půjčku svou.

Jednu výhodu to mělo. Již jsem byl v této věci zkušený a v bance vedený jako solventní klient a tak nebyl s půjčením peněz problém. Ručila mi moje žena a za manželskou půjčku jsme si koupili vše do našeho nového domova. Už je to mnoho let co jsem si půjčku vzal, a mnoho let co jsme jí opět splatili, z té doby mi zbyla jen stará lampa na kterou nedám dopustit a malá přenosná televize.

Spolužáka jsem potkal na srazu po letech, šel ke mně a do ruky mi vtiskl pěknou hotovost. Omluvil se a poděkoval.

Z penízky jsme si tenkrát užili s manželkou pěknou dovolenou a pořídili si nové auto. Takže přeci jenom se mi můj dobrý skutek vrátil. A ta zkušenost byla k nezaplacení. Ted už si půjčku beru pouze sám na sebe, pokud jí skutečně potřebuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *