pujcky-2

pujcky-2

Jak na půjčky – 2. díl – RPSN

V dnešním díle si povíme o první důležité proměnné, kterou je třeba sledovat při výběru půjčky. Je jí RPSN nebo roční procentní sazba nákladů. Udává se v procentech a vyjadřuje kolik procent přeplatíte nad částku, kterou jste si půjčili. Proč je potřeba další zkratka když by stačilo znát úrok, úrokovou sazbu? Je to jednoduché

Kupodivu úroková sazba nemusí bý vůbec vypovídající o tom, kolik zaplatíte bance navíc. Může se totiž jednat jen o malý zlomek celkové ceny půjčky a v praxi tomu tak skutečně bývá. Cena půjčky je tak složena nejen z úrokové sazby, ale také poplatku za vedení účtu, poplatku za zpracování půjčky, poplatků za různé dokumenty které s půjčkou souvisí, výpisy z účtu atd. atd.

Dříve toho zneužívaly banky když lákaly nové klienty na velmi nízké úroky. Později naštěstí vstoupil v platnost zákon, který nařizuje u každé půjčky uvádět i RPSN. Díky tomu si nevyberete půjčku s velmi nízkou úrokovou sazbou, když vidíte, že RPSN vychází obrovské.

Jaké RPSN je dobré

Ideální RPSN by bylo 0% nebo záporné. Nula by znamenala, že na půjčce nepřeplatíte ani korunu navíc. Záporné RPSN dokonce, že si půjčíte a vrátíte o něco méně. To je samozřejmě nesmysl.

V praxi se RPSN pohybuje např. od 10% do několika stovek procent. Čím vyšší půjčku si vezmete nebo čím delší dobu chcete půjčku splácet, tím nižší je RPSN.

Nejhůře vycházejí půjčky velmi malých částek, např. 1000,-. Tam je totiž krátká doba splatnosti a tak i když vrátíte nakonec jen o jedinou stokorunu více, vyjde RPSN třeba 400%. Protože ale půjčku hledá ten kdo ji doopravdy potřebuje, je RPSN až vedlejší záležitost a důležité je, že taková nabídka existuje.

Jak využít RPSN

Pojem RPSN by vám mohl pomoci oddělit ty dobré půjčky od špatných. Nemyslíme tím teď jen jejich velikost, ale spíše se zaměřte na to, zda nabídka půjčky informaci o RPSN obsahuje. Často totiž v různých inzerátech najdete zázračnou půjčku, ale po RPSN ani stopa. Tady se mějte na pozoru a my bychom doporučili se této půjčce vyhnout. Raději tedy vzít půjčku s vyšším RPSN než takovou kde není uvedeno. Získáte tak jistotu, že je vše smluvně ošetřeno a v budoucnu se neobjeví překvapení v podobě vysokých splátek nebo penále.

[hana-code-insert name=’sklik250′ /]

One thought on “Jak na půjčky – 2. díl – RPSN”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *