Možná se někdy dostanete do situace, kdy začnete uvažovat o konsolidaci půjček. V dnešním článku vám prozradíme, kdy je dobré tuto možnost zvážit a jaké jsou její výhody.

Co je to konsolidace půjček?

Konsolidace půjček je jednou z existujících strategií, která vám může usnadnit správu vašich půjček tím, že všechny půjčky zahrnete do jedné splátky. Často je spojena s nižší úrokovou sazbou, než jakou jste platili každý měsíc předtím. Mezi účinné způsoby konsolidace dluhů patří například osobní půjčka, převedení více dluhů z kreditních karet na jednu kreditní kartu, využití úvěru na bydlení.

Pojďme se zblízka podívat na to, co vám konsolidace půjček může přinést.

Proměňte více splátek v jednu

Konsolidace půjček vám výrazně usnadní splácení půjček a díky delší době splácení může dokonce vést k nižším měsíčním splátkám. Jistě, váš dluh stále existuje a nijak zázračně se nezmenšil, ale díky tomu, že nyní odpadá několik termínů splatnosti, se můžete soustředit pouze na jeden zdroj dluhu. Zjistěte pomocí kalkulačky půjček, která se vám vyplatí.

Nižší úrokové sazby

Většina nezajištěných půjček má vysoké úrokové sazby, které mohou výrazně zvýšit dluh, jež musíte každý měsíc splácet. Splacením více dluhových účtů s vysokým úrokem a jejich převedením na jeden účet zaplatíte v dlouhodobém horizontu méně, protože si zajistíte nižší úrokovou sazbu na novém, jediném. Ať už se nacházíte v jakékoli kategorii úvěrového skóre, je pravděpodobné, že úroková sazba bude stále nižší než ta, kterou platíte v současné době.

Méně stresu

Konsolidace půjček do jediné zvládnutelné splátky výrazně sníží váš stres a pomůže odstranit nepořádek mezi půjčkami. Je známo, že finanční záležitosti, jako jsou dluhy, vedou ke stresu, ale nemusí. Převezmete-li kontrolu nad svými financemi a umožníte-li si udržet si přehled o jediné měsíční splátce dluhu, vyčistíte si hlavu a ocitnete se v lepší finanční situaci.

Splácejte rychleji

Není neobvyklé, že zůstatky na kreditních kartách mají před sebou roky, než budou zcela splaceny. Koneckonců, kreditní karty vydělávají na úrocích z toho, co dlužíte, takže věřitelům je jedno, jestli vám splacení dluhu bude trvat 5 nebo 20 let. Výhodou konsolidace půjček je, že při stanovení délky půjčky se bere v úvahu více faktorů, jako je příjem, kreditní skóre a výše vašeho dluhu, aby bylo možné navrhnout rozumný plán splácení. Právě z tohoto důvodu mají půjčky na konsolidaci dluhů kratší dobu splatnosti.

Stejně jako u jiných finančních kroků je třeba pečlivě zvážit vaši situaci, abyste zjistili, zda je konsolidace pro vás ten nejlepší krok. Konsolidace půjček přináší výhody, kvůli kterým se vyplatí o ní uvažovat.

Sloučí vaše zdroje dluhů do jedné jednoduché měsíční splátky s nižší úrokovou sazbou, může pomoci zvýšit vaše kreditní skóre a umožní vám soustředit se na jiné, důležitější věci.