Zvažujete prodej domu v Liberci a přemýšlíte, jak na to? Nevíte, jakou cestou se vydat, abyste svého záměru dosáhli co nejrychleji a zároveň utržili co nejvyšší částku? Možností máte několik. Počínaje tím, že se na realitní trh odvážíte vstoupit sami, takříkajíc na vlastní pěst, přes klasickou spolupráci s realitní kanceláří až po tzv. výkup nemovitosti. Než vám ale jednotlivá řešení trochu přiblížíme, podívejte se spolu s námi, jak trh s rezidenčními nemovitostmi v České republice aktuálně vypadá. Proč? Z prostého důvodu. Lépe se pak rozhodnete, zda je rozumné, abyste se svého domu zbavovali právě nyní. Menší odklad vašeho záměru by se vám totiž mohl vyplatit.

Prodáváte dům v Liberci?

Máte v Liberci rodinný dům nebo třeba chalupu, která je vhodná k celoročnímu užívání? Rozhodli jste se tuto svou nemovitost zpeněžit a přemýšlíte, zda je právě nyní pro podobný obchod vhodná doba? Nemovitosti citelně zdražují už roky. A pravda je, že tento trend může a nejspíš také bude pokračovat. Ovšem vzhledem k tomu, že je cenová hladina už nyní extrémně vysoká, okamžitý prodej vašeho domu lze považovat za rozumný krok. Aktuální situace vám nepochybně hraje do karet. Věděli jste například, že bydlení v České republice zdražuje nejrychleji z celé EU? Nebo že Liberec patří k místům, kde je rozdíl mezi slabou nabídkou a sílící poptávkou obzvláště markantní, což žene ceny vzhůru donedávna nevídaným tempem? Zájem o rodinné domy a celoročně obyvatelné chalupy je zde mimořádný a několik desítek volných nemovitostí nabízených k prodeji ho rozhodně uspokojit nedokáže.

Jak vypadá nabídka RD v Liberci (03/2022)

NemovitostUžitná plocha (m2)Pozemek (m2)LokalitaCena v Kč
Chalupa 3+kk99467Vesec6 490 000
Ideální ½ RD300512Machnín7 399 000
Řadový 3+19251Staré Pavlovice8 190 000
6+1 (2 NP+sklep)160119Doubí9 990 000
6+2 (garáž)200784Kristiánov11 500 000

Těžké rozhodování?

Vzhledem k situaci na realitním trhu, která v Liberci a jeho okolí panuje , je zřejmé, že za svůj dům, je-li alespoň ve trochu slušném stavu, můžete inkasovat velice zajímavou sumu už nyní. Zároveň je však nutné uznat, že určitý prostor pro další zdražování tu nepochybně zůstává. Poptávka po nemovitostech zkrátka stále převyšuje nabídku, což je pro růst cen obvykle určující. S trochou štěstí byste tedy mohli vydělat i více a to už za pár měsíců, případně za rok či za dva. Jak se rozhodnete? Začnete s přípravami na prodej své nemovitosti okamžitě nebo nejprve zvážíte dostupné informace, které nasvědčují tomu, že další zdražování není vůbec nereálné? Které informace máme na mysli? Z jakých důvodů, kromě zmíněného převisu poptávky nad nabídkou, by mohly ceny rezidenčních nemovitostí ještě růst?

Proč mohou ceny ještě růst

Pakliže s prodejem domu váháte a to především s ohledem na možnost dalšího růstu cen, bude vás jistě zajímat, jaké jsou v tomto směru vyhlídky. Jak se bude dle názoru řady odborníků v nejbližší době vyvíjet tuzemský trh s realitami? Co čeká naše stavebnictví, jehož kondice s cenovou hladinou nemovitostí úzce souvisí? Situaci ovlivní zejména tyto faktory:

  1. Poptávka zůstane silná – přestože lidí, kteří si budou moci dovolit vlastní bydlení začne vlivem rostoucích cen a zdražujících hypoték ubývat. Tento úbytek totiž bohatě vyváží zájem investorů.
  2. Problémy stavařů nezmizí – a to především s ohledem na enormně zdražující materiály, přísnější požadavky týkající se novostaveb nebo nedostatek pracovních sil.
  3. Nový stavební zákon nepomůže – jelikož prochází dodatečnými změnami. Novela zákona měla odstranit zbytečnou byrokracii a zrychlit realizaci nových bytových projektů. Na zlepšení si zkrátka počkáme.

Profesionál si poradí lépe než vy

Ať už se k prodeji domu odhodláte nyní nebo třeba až příští rok, dobře zvažte, jak k celé transakci přistoupíte. Pokud věříte, že můžete uspět bez pomoci realitního makléře, měli byste vědět, že to pro laika tak snadné není. Každý profesionál bude proti vám ve výhodě a obchod proto obvykle uzavře rychleji a za výhodnějších podmínek. Kromě potřebného vzdělání a řady zkušeností má totiž k dispozici také nástroje, které mu práci ulehčí. Například pravidelně aktualizovanou databázi uskutečněných realitních obchodů a to samozřejmě včetně částek, které noví majitelé za nemovitosti zaplatili. Díky tomu lépe stanoví nabídkovou cenu. A jsou tu ještě další věci. Například nejrůznější nástrahy související s přípravou prodejní smlouvy, o kterých jako laik asi mnoho nevíte. Spolupráce s realitní kanceláří je pro prodávajícího zpravidla jednoznačným přínosem. Sami se do ničeho nepouštějte!

Spěcháte? Pomůže vám „výkup“!

Prodej nemovitosti klasickou cestou se může z různých důvodů protáhnout. Pokud jste v situaci, kdy peníze potřebujete co nejdříve a to třeba proto, že se chystáte koupit jiný dům nebo byt, je tu jedno řešení, které se přímo nabízí. Výkup nemovitosti specializovanou firmou. Ano, takové společnosti u nás existují a jsou schopny jednat velice rychle. Někdy stačí pouhý den a obchod může být hotov. Jak to probíhá? Na základě vámi poskytnutých údajů týkajících se domu vám firma učiní nabídku a pokud ji akceptujete, vyřídí veškeré formality. Podobně jako klasická realitní kancelář. Peníze obdržíte v podstatě ihned. Jiná věc ale je, že to nemusí být tak docela zadarmo. Spěcháte? Pak možná nedostanete tolik, kolik by byl třeba ochoten zaplatit zájemce při běžném způsobu prodeje. Cena zkrátka může být o něco nižší. Záleží na vás, čemu dáte přednost.

A když už jsme zmínili možnost výkupu, tlačí vás čas a byli byste proto ochotni o takové variantě uvažovat? Nebo naopak nespěcháte vůbec a klidně počkáte, zda ceny ještě nestoupnou?