Současný finanční trh je vskutku rozmanitý, přičemž z nejširšího hlediska by se dal rozdělit na bankovní a nebankovní. V prvním zmíněném případě jsou podmínky přísné, především pokud chcete vyšší částku, navíc vyřízení trvá poměrně dlouho. Pokud si chcete udělat přehled v tom, jaké možnosti vám nabízí nebankovní sektor, jenž je charakteristický rychlým přístupem a mírnějšími podmínkami, v následujících řádcích vám je představíme.

Určitě vaši pozornost připoutaly online půjčky, nicméně reklamy jsou v tomto ohledu často klamavé, zejména co se týče bankovních úvěrů. Přestože banky slibují půjčku online ihned, nakonec zjistíte, že se návštěvě pobočky nevyhnete, protože musíte zajít podepsat smlouvu, případně doložit ještě další dokumenty. V tomto ohledu jsou nebankovní poskytovatelé napřed a jejich online půjčka se dá sjednat zpravidla kompletně přes internet.

Půjčka před výplatou

Jestliže hledáte způsob, jak zalepit mezeru mezi nedostatkem peněžních prostředků a nadcházející výplatou, není nic jednoduššího než si požádat o takzvanou SMS půjčku. Poskytovaná je na menší obnos peněz, obvykle do deseti tisíc korun. Jakmile vám přijde výplata, půjčku prostě splatíte.

I když je taková rychlá půjčka online docela drahá, dokáže vytrhnout trn z paty. Doba splatnosti se pohybuje v řádech dnů, ovšem někteří poskytovatelé umožňují prodloužení splatnosti, ale opět za nějaký poplatek.

Půjčka bez doložení příjmu

Dalším specifickým úvěrovým produktem je půjčka přes internet, u které nemusíte dokládat svůj příjem. Ocení to hlavně maminky na mateřské dovolené, starší lidé v důchodu, ale i nezaměstnaní jedinci či osoby s ne příliš vysokým příjmem.

Jestliže na vaší výplatní pásce není příliš vysoká částka, můžete rovnou na bankovní úvěr zapomenout, protože bankovní instituce požadují doložení příjmu. V nebankovním světe jsou však podmínky trochu lepší, dokonce je rychlá půjčka vhodná i pro vás, kdo nemáte dostatečný příjem.

Poskytovatel si zpravidla ověří v bankovních a nebankovních registrech, jestli nemáte nějaký negativní záznam, aby se alespoň nějak ujistil, že budete schopni svůj závazek svědomitě splácet. Většinou je vám taková rychlá půjčka vyplacená ihned. Peníze tak můžete okamžitě použít na pokrytí vzniklých nákladů.

Půjčka bez registru

Ocitli jste se ve finanční tísni? Zaplatili jste později splátku na předchozí úvěr? Dostali jste se tak do registru dlužníků? V takovém případě vám žádná banka peníze nepůjčí, protože v jejich očích se stanete nespolehlivým klientem, jenž není schopen dostát svým závazkům. Nicméně nebankovní společnosti před těmito klienty nezavírají dveře, neboť si uvědomují, že do problémů se občas může dostat kdokoliv.

Nebankovní poskytovatel se sice podívá do centrálního registru dlužníků, ovšem záznamy zhodnocuje individuálně. Jestliže se tedy dozví, že jste jednou opozdili platbu o týden, nakonec vám půjčí. I takhle se dá získat půjčka rychle.

Jak poznat výhodnou půjčku?

Vyskočila na vás reklama, kde stojí „rychlá půjčka ještě dnes“? Dávejte si pozor, ne všem reklamám byste měli věřit. Určitě si vždy zjistěte více informací o půjčce jako takové, abyste nepodepsali něco nevýhodného. Zajímat byste se měli nejen o úrokovou sazbu, ale také o RPSN, což je roční procentuální sazba nákladů, jež zahrnuje i případné poplatky. Dále se informujte o tom, jaké jsou účtovány sankce v případě pozdějšího splacení a podobně. Všechny údaje by vám měl poskytovatel prozradit, pokud jsou jeho podmínky transparentní. Přečtěte si také ještě bezpečné možnosti, jak získat nebankovní půjčku. Uděláte si tak dokonalý přehled.