V dnešní době nikdy nevíme, kdy se můžeme dostat do situace, že i když hospodaříme s rodinnými financemi rozumně, nebudeme mít na splátky hypotéky a úvěrů. Stačí, abychom zůstali pár měsíců v pracovní neschopnosti, měli nenadálé výdaje za opravu či koupi automobilu, budeme potřebovat pořídit nový kotel…

Naštěstí finanční společnosti nám nabízí mnoho různorodých produktů a my bychom měli s rozmyslem vybrat takový, který se nejvíc hodí pro situaci, kterou řešíme. Jde o spotřebitelské úvěry, hypotéky, kreditní karty, rychlé půjčky atd. I těm, kteří už nějaké půjčky mají, banky nabízí produkty, které je pomohou spojit a splátku snížit.

Refinancování a konsolidace

Co se týče úročení, jsou teď úrokové sazby poměrně nízké, čehož můžeme všichni využít. Ideální je požádat o konsolidaci, což znamená, že dojde ke spojení vícera menších půjček (jakýchkoli – spotřebitelských úvěrů, kreditních karet, debetů na běžném účtu…) v jednu větší. Získat tak můžete nejen nižší úročení, ale i úsporu na poplatcích, které nebývají vůbec malé.

Refinancování je zde pro ty, kdo mají hypotéku. Ideální doba na refinancování je tehdy, kdy vám končí fixační období úrokové sazby. V této době se obraťte na více bank a zeptejte se jich, jakou by vám dali nabídku na další dobu fixace.

Pozor na hypotéky

Zvažujete-li sjednání hypotéky, pohlídejte si její flexibilitu. Hypotéka je totiž většinou největší závazek v našem životě, budeme ji splácet desítky let a za tu dobu se může ledacos v naší životní úrovni změnit. Proto se zajímejte o to, jestli v průběhu trvání hypotéky můžete požádat o snížení splátky, přerušení splácení, kdybyste to potřebovali, nebo zda můžete splácet více, když se vám bude dařit. Hypotéku si můžete vyřídit až na 100 % ceny nemovitosti, najít se dá i hypotéka, s níž budete moct financovat také vybavení – kuchyni, příp. rekonstrukci.

Pojištění pro případ neschopnosti splácet

Ať už si půjčujete prostřednictvím spotřebitelského úvěru hotovost ve výši např. 100 000 Kč, nebo žádáte o jiný typ půjčky, zajímejte se o již zmiňované pojištění neschopnosti splácet. Moderní produkty už toto pojištění obsahují jako samozřejmost, bývá už obsaženo ve splátce, některé firmy jej nabízí zdarma, aby získaly klienty. V každém případě tak výrazně snížíte riziko a nebezpečí pro vaši rodinu, že byste se dostali do problémů a mohla by vám v případě nenadálé situace hrozit exekuce.