Je opravdu depresivní, když nutně potřebujete něco koupit a nemáte a to dost velký obnos. Avšak může nastat krásná situace, kdy se nabídne někdo jiný a zaplatí to za vás. Samozřejmě, že první moment je radost, protože se aspoň na chvíli zbavíte starostí, ale i tak budete muset jednou zaplatit.

Leasing není jen jeden

Mnoho lidí si myslí, že leasing je pouze jeden. Vy nakupujete a společnost platí, avšak vy budete moci jistou věc využívat, jak budete chtít. Ano, je to základem, avšak existují dvě varianty. Základ je pro obě stejný, ale i tak mezi najdete jisté rozdíly.

Finanční leasing

Tento typ je asi tím používanějším, jedná se jednoduchý princip, kdy leasingová společnost za vás zaplatí danou věc a vy jí budete moci užívat. Ale majitel této věci, což je ve většině případů vozidlo, je právě společnost, která peníze poskytla. Splácení je podobné, jako kdybyste měli půjčku, protože platíte v pravidelných měsíčních splátkách dohodnutou sumu. V případě, že byste nespláceli, tak jak máte, tak společnost má tu výhodu, že vám majetek může odebrat. A naopak, když splatíte poctivě poslední splátku, tak se stanete novým majitelem.

Operativní leasing

Druhou variantou je operativní leasing. Základ je stejný, a tedy, že vy můžete libovolně využívat věc, kterou za vás zaplatila společnost. Stejné je i splácení, jedná se měsíční splátky. Avšak rozdíl nastává, když se zaplatí poslední částka. Tento rozdíl spočívá v tom, že majetek nebude váš, ale stále zůstane společnosti, které jej potom může poskytnout někomu dalšímu. Využívá se toho zejména u drahých věcí, které potřebujete jen na krátkou dobu, ale nemůžete si dovolit koupit. Teoreticky lze říct, že je to takové půjčování si věci za jistý poplatek.

Proč se rozhodnout pro leasing?

Leasing má své výhody, díky kterým si je lidé zřizují. První výhodou je to, že vyřízení leasingu je mnohem rychlejší, než klasické půjčky a úvěry. Navíc po dobu, kdy splácíte, se hodnota koruny neustále mění. Jde nahoru či dolů, a tak se může stát, že dojde k znehodnocení, což v tomto případě poškodí danou společnost a vás se to nedotkne. A další výhoda spočívá v tom, že když danou věc nepoužívá neustále, ale jen během sezóny, tak lze domluvit nepravidelné splátky.

Na co si mám dávat pozor?

Na druhou stranu má leasing i jisté nevýhody. Už jen to, že daná věc není na vás napsaná je nevýhoda, protože máte omezená práva. Navíc vám to může přidělávat starosti, například když půjdete na technickou kontrolu, tak budete muset společnost požádat o technický průkaz. Také nebudete moci auto bez problémů prodat a podobně. A to největší nebezpečí je, že v případě, že by daná společnost zbankrotovala, tak byste museli danou věc vrátit společnosti. Samozřejmě, že lze s nimi nějak jednak, ale je to plouhává cesta plná překážek. Navíc pokud jde o auto, které používáte jako prostředek, který vás dopraví do zaměstnání, tak si mnohdy nemůžete dovolit být delší čas bez něj.

Leasing vám může pomoci, ale i zde existují jistá rizika. Informujte se a zjistěte, která varianta je pro vás tou nejlepší.