Existují lidé, kteří si nepůjčují ani od banky ani od nebankovní společnosti, ale zajdou si za nějakým známým či za někým z rodiny a poprosí ho o danou částku. Avšak někdy se může stát, že se vyskytnou problémy s placením, a proto je lepší mít jistý dokument.

Proč je dobré mít smlouvu?

Smlouva o půjčce je výborná věc, která vás jistým způsobem může chránit před ztrátou peněz. Když za vámi přijde kamarád či rodinný příslušník, který bude potřebovat nutně peníze, tak je pravděpodobné, že byste mu rádi pomohli a peníze mu poskytnete. Avšak, jak říkal Bohuš v dědictví „nikomu nevěř“ – není nikdy jisté, že se vám peníze vrátí. Kdežto v případě, že si při půjčce vytvoříte tento dokument, tak máte jistý důkaz, že jste peníze poskytli a v případě, že by došlo k nějakým problémům, tak můžete danou smlouvu využít při soudním sporu. Samozřejmě, že tento typ smlouvy mohou vyžadovat i některé nebankovní společnosti, aby byly kryté.

Hlavně nesplést kdo komu

Velice důležité je dávat si pozor, abyste správně vyplnili všechny údaje. Problém by byl, kdybyste zaměnili jména toho, kdo si půjčuje a toho, kdo půjčku poskytuje. A proto je nutné vědět, že zapůjčitel je ten, kdo peníze dává. Ve starších smlouvách o půjčce může být označen i jako věřitel. A naopak vydlužitel neboli dlužník je ten, který si peníze vypůjčil. Je důležité, aby tento údaj byl opravdu správný, a proto jej kontrolujte nejlépe podle občanského průkazu.

Kolik mi dáš?

Další nutným údajem na smlouvě o půjčce je částka, o kterou se jedná. Na každé smlouvě musí být částka uvedená číslem, ale také slovy. A hned za částkou by měl být způsob, jak budou peníze předány, zda se jedná o hotovost, kdy smlouva slouží i jako doklad o převzetí. Ale půjčka může proběhnout i převodem na účet.

Kdy peníze uvidím zpátky

Každého, kdo peníze půjčuje, zajímá, kdy se mu jeho peníze vrátí zpátky. Samozřejmě, že i tento údaj musí být součástí smlouvy o půjčce. V případě, že jste se dohodli, že vám druhá osoba peníze vrátí najednou, tak byste měli udat přesný datum, kdy k vrácení peněz dojde. Ovšem pokud jste se dohodli, že to najednou nepůjde, a tak vám bude muset peníze vracet postupně ve splátkách, tak se smlouva bude trochu lišit. Do této smlouvy je nutné uvést výši splátky a také dobu a termín v jednotlivém měsíci, abyste mohli doložit, že jste měli stanovený termín na vrácení peněz.

Smlouvu sám sestavit nedokážu

Mnoho lidí se bojí sestavit si smlouvu sami, aby na něco nezapomněli anebo něco neudělali špatně. Můžete využít jednu z mnoha předloh, které najdete na mnoha internetových stránkách. Anebo můžete zajít za právníkem, který vám se sestavením smlouvy určitě rád pomůže, a vy budete mít jistotu, že o své peníze opravdu nepřijdete. Samozřejmě, že je výhodnější sestavit si smlouvu sám, protože právník bude chtít odměnu, avšak záleží, o kolik peněz se jedná. Jestliže jde o vysoké částky, tak je někdy lepší navštívit právníka.

Vytvoření smlouvy neznamená, že známému či rodině nevěříte, jen chcete mít jistotu. A rozhodně této možnosti využijte.