pujcky-7

pujcky-7

Jak na půjčky – 7. díl – Musím platit?

Pro někoho možná úsměvná otázka, pro jiné úplně přirozená. Vezmete si půjčku, měli byste splácet, ale ono to občas s penězi nevyjde tak jak si člověk představoval. Co se může stát když jednou dvakrát zapomeneme? Stát se může prakticky vše. Záleží kde jste si půjčku vzali, zda je to solidní společnost nebo pochybný překupník v temné uličce.
Pokud jste četli předchozí díly série Jak na půjčky, tak jste si doufejme pořídili půjčku slušnou, bez kliček a vytáček a férovou pro obě dvě strany, jak poskytovalele, tak vás jako dlužníka. Přesto si raději řekněme něco o nástrahách, které mohou čekat na každého, kdo by se snad odvážil půjčku přestat splácet.

1. Temná ulička

Toto je ta nejhorší možnost. Všechny ostatní selhaly a tak jste zašli až na samou hranici. Nikdo vám půjčit nechtěl, protože jste známá firma a půjčky berete jako dary. Ne však jižanský typ Ricardo, který kupodivu ochotně půjčuje a stačí mu vaše adresa. Stačí „zapomenout“ nezaplatit jediný den a počítejte s tím, že si vás najde.

Nejprve jemně naznačí, že chce peníze zpátky, plus samozřejmě spravedlivých 100% navrch. Možná zlomí jeden prstík pro výstrahu. To je ale jen začátek a pokračování se nehodí na tento portál o půjčkách.

2. Lepší společnosti

Zde už se fyzické insultace obávat nemusíte, pokud si nenecháte přerůst situaci přes hlavu. Ono když byste se splátkami otáleli přeci jen dlouho, nemají společnosti problém pohledávku za vámi postoupit někomu jinému, za zlomek její ceny, třeba Ricardovi. Jinak ale hrozí soudní tahanice a náklady se zde šplhají do závratných výšin. Konkurenční doložka je také věc, která přijde na přetřes. Znamená, že v případě neplnění závazků se obrátí věřitel na arbitra, kterého sám ve smlouvě určil. A je jasné, že ten bude na jeho straně.

3. Banky

Banky představují nejmenší riziko, takže je jasné, že zde se nejvíce hřeší. V zákonných podmínkách si toho nemohou dovolit mnoho a i v sankcích jsou limitovány diskontní sazbou České národní banky. Banky také velmi dbají na veškerou korespondenci, nic se nesnaží zatajit a mají zájem se dohodnout a držet se v rámci smlouvy.

Tak tedy platit?

My radíme ano, bezvýhradně. Ani to nezkoušet se se splátkou spozdit a je jedno, zda se jedná o půjčku od banky, společnosti nebo našeho známého Ricarda. Jedno nesplacení vám totiž může změnit celý život a to moc nepřeháníme. Snadno se to říká, ale neměli byste dopustit, aby vám peníze na splátku nezbyly. Plaťte raději dříve než později. Musíte mít štít čistý.

[hana-code-insert name=’sklik250′ /]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *