Chytrá půjčka

Chytrá půjčka8 rad jak si lépe půjčit peníze

Jedna moudrá kniha praví, že existují dobré dluhy a špatné dluhy. Ty dobré nám přinášejí peníze, ty špatné nám je berou. Dobrý dluh je např. hypotéka na byt, který budeme pronajímat. Špatný dluh je půjčka na dovolenou. O té první variantě by se dalo psát dlouho a je to spíše problematika investic, tedy když přeci jen nějaké peníze máte.

My si dnes řekneme 10 rad a tipů, jak si lépe půjčit na ten špatný druh dluhu, tedy např. když se rozbije pračka a potřebujete novou do druhého dne.

  1. Počítejte
  2. Pokud máte nějaké nadbytečné peníze, snižte o ně půjčku. Je zbytečné si takto půjčovat, když své peníze máte. Půjčete si tedy co nejméně.

  3. Počítejte ještě jednou
  4. Dobře si spočítejte, zda budete mít na to půjčku splácet. Zní to jako samozřejmost, ale věřte, že není. Mnoho lidí se zadluží až tak, že se ocitnou v dluhové pasti. To se vám stát nesmí.

  5. Dvakrát měř, jednou řež
  6. Dříve než se zadlužíte, zjistěte si informace o více podobných nabídkách jiných společností. Nemusíte vzít hned první. Určitě najdete výhodnější půjčku, třeba bez poplatků za vedení účtu nebo prostě půjčku s nižšími splátkami.

  7. Nepřeberte
  8. I když najdete nejvýhodnější splátky a půjčku celkově, nepřeberte. Může se jednat o společnost neznámou a se špatnými referencemi. Zkuste její název vyhledat na internetu, jaké výsledky na ni vyskočí a z diskuzí se dočíst, jak s klienty jedná a zda nehraje nefér.

    [hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

  9. RPSN je král
  10. Před zavedením RPSN se společnosti schovávaly za různé poplatky, sankce a srážky. Teď se ale vše musí promítnout do RPSN, což je Roční Procentní Sazba Nákladů. Je to číslo, které vyjadřuje, o kolik se vám půjčka celkově prodraží. Pokud je RPSN 100%, znamená to, že za půjčenou 1000,- Kč musíte vrátit za rok 2000,- Kč. Hypotéky mají 3%, americká hypotéka 10%, rychlé půjčky 15 a více procent. Velmi drobné a super rychlé půjčky mají i několik set procent.

  11. Vše pečlivě pročtěte
  12. Když už máte vybrán produkt, pomocí kterého půjčku vezmete, přečtěte si vše co je na smlouvě napsáno. I kdyby to bylo písmem, které vypadá jako prach. Mohou tam být důležité skutečnosti, které hrají proti vám. Solidní společnosti mají smlouvy jasné, krátké a stručné.

  13. Buďte poctiví
  14. Když už půjčku máte, napište si někam, nejlépe na více míst, kdy nejpozději musíte uhradit splátku a tento termín vždy dodržte. Nejen že si ušetříte peníze na pokutách nebo i soudní tahanice, ale do budoucna budete mít dobrou platební historii a kredit.

  15. Když už sklouznete
  16. Pokud splátku prošvihnete, jednejte. Neseďte nečinně, druhá strana to určitě už také zjistila a podniká kroky. Komunikujte, telefonem, protože je to nejrychlejší (pokud to není předražené), i písemně (e-mailem) pro pozdější doklad o tom, že jste se snažili. Snažte se dodatečně splátku uhradit co nejdříve a buďte smířeni s tím, že pokutě se asi stejně nevyhnete.

Půjčte si chytře:

Podejte si žádost o půjčku online.
[hana-code-insert name=’sklik250′ /]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *