V dnešní moderní době nabízejí banky mnoho služeb. Jednou ze služeb, kterou nám může banka nabídnout je i hypotéka. Asi každý z nás o hypotéce slyšel. Většinou si pod slovem hypotéka představíme finance potřebné pro pořízení vlastního bydlení. To je pravda, ale existuje i neúčelová hypotéka. Neúčelová hypotéka poskytovaná bankami se nazývá Americká hypotéka. Klade si otázku co je to Americká hypotéka?

Pojem Americká hypotéka

Je označení pro hypoteční úvěr, který není účelově vázán. Tudíž nemusíte bance sdělovat, nač americkou hypotéku využijete. Tento druh hypotéky neslouží jen na financování bydlení.

Americkou hypotéku tedy můžete využít v podstatě na financování čehokoliv. Základním krokem před uzavřením smlouvy o americké hypotéce by mělo být zjištění základních údajů. V České republice je mnoho bank a všechny nabízejí americkou hypotéku. Velice vhodné tedy je, abychom si porovnali nabídku amerických hypoték od různých bank.

Dále bychom si měli vědět, co je to americká hypotéka, jak dlouhou dobu budete americkou hypotéku splácet, jaké jsou požadavky banky na uchazeče o americkou hypotéku a jaká je úroková sazba americké hypotéky. Velice nám pomůže, když při sjednávání americké hypotéky v bance ukážeme, že máme přehled. Ne vždy je totiž vyřízení americké hypotéky snadnou záležitostí. Své znalosti o americké hypotéce využijete zejména ve chvíli, kdy nám v bance budou chtít dát další službu, kterou však již nepotřebujeme.

Americká hypotéka je dlouhodobý neúčelový úvěr, který je zajištěn zástavním právem k nemovitosti. Finanční prostředky z této hypotéky můžete využít na cokoliv. Dnes nabízejí banky i spotřebitelské americké hypotéky, které však musí být použity na financování vybraných druhů zboží a služeb (zboží a služby osobní potřeby, vyrovnání společného jmění manželů při rozvodu).

  • Doba splácení Americké hypotéky

Doba pro splácení Americké hypotéky je různá. Většinou se splácí v průměru 20 let. Splácí se v pravidelných měsíčních splátkách, které jsou připisovány na účet bance. Výše splátky je dopředu stanovená a po celou dobu splácení se nemění.

  • Požadavky na uchazeče o americkou hypotéku

O tuto hypotéku může zažádat jeden nebo více žadatelů. Ovšem jeden ze žadatelů o americkou hypotéku musí být vlastníkem nemovitosti dané do zástavy. Žadatelem může být fyzická osoba starší 18-ti let, která je občanem České republiky, nebo držitelem průkazu o povolení k pobytu v zemích Evropského společenství. Další požadavkem banky na uchazeče je příjem ze závislé činnosti nebo podnikání. Na základě žádosti a splnění požadavků na uchazeče posoudí banky platební morálku žadatele a jeho bonitu. Pokud bude vše v pořádku, americkou hypotéku banka poskytne.

  • Úroková sazba americké hypotéky

Americké hypotéky mají vyšší úrokovou sazbu, než hypotéky na bydlení. Výhodou americké hypotéky ovšem je, že jí můžete kdykoliv jednorázově splatit a to bez sankcí.

  • Výše poskytnuté americké hypotéky

Banky většinou poskytnou americkou hypotéku do výše 70 % ceny nemovitosti. Možné je ovšem získat až 90 % ceny nemovitosti. Minimální částka poskytnutého úvěru činí 100 000 Kč – 300 000 Kč. Nejvyšší poskytnutá částka se liší podle banky, která americkou hypotéku poskytuje, ale pohybuje se v rozmezí 1.000 000 Kč – 30. 000 000 Kč. Výše americké hypotéky závisí na příjmu klienta.

http://www.penizeamy.cz/2014/sporeni/lednove-novinky-ze-sveta-sporicich-uctu.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *