Luxusní byt

Luxusní byt

Můj život a půjčky

Zajímavé, kolik let člověk stráví ve škole, aby se dozvěděl o hlísticích a nezmarech, o Césarovi a Hitlerovi, o Uzbekistánu a Paraguay, o H2SO4 a H-COOH. Na konci školy jsem již tušil, že to jsou totální nesmysly, které nikdy nevyužiji a zřejmě šlo jen o týrání v rámci možností školního systému, když teď učitelé nesmí na žáky vztáhnout ruku. Radši bych asi dostal za ucho než si plnit hlavu takovými nesmysly.

Ačkoliv jsem vystudoval i střední školu a pár let byl na VŠ, kupodivu se nikdy neučilo o penězích a jak s nimi vycházet. To je trochu zvláštní, když s penězi přijdeme do styku prakticky denně. Každý ale také časem dospěje do fáze, kdy potřebuje peněz více než má a musí to vyřešit půjčkou. Proč se o půjčkách na škole neučí? Je to snad záměr, aby ze škol vylezli lidé dospělí, ale finančně negramotní?

[hana-code-insert name='sklik468x80' /]

Pohled na půjčky po škole

Prvních pár let po škole jsem si tak vesele užíval různých rychlých půjček, když jsem zrovna „potřeboval“ nějakou novinku jako telefon, notebook, zajet si na dovolenou i v zimě atd. Přišlo mi to jako zázrak, že dám měsíčně jen pár korun a můžu mít třeba 50.000,- do několika dní. Takhle jsem si žil jako král, ale jak už to tak bývá, všechno jednou končí.

Pro mě ten konec byl dnem, kdy jsem žádal o půjčku 10.000,-, protože jsem potřeboval doplatit elektřinu. Díky televizi s velkou obrazovkou, hifi systému a domácímu kinu ta spotřeba poněkud narostla a to se projevilo na vyúčtování.

To že mi půjčku nedali pro mě bylo něco nového a vůbec jsem s tím nepočítal.

Těch 10.000,- jsem opravdu potřeboval, našetřeno jsem neměl samozřejmě nic.

Procitnutí

První co mě napadlo, že bych si řekl bráchovi nebo známým. Jenže v jejich ocích jsem byl floutek, který si ničeho neváží a utrácí jako ženská, takže bych si přišel dost trapně, chtít si půjčit peníze od nich.

Půjčky u banky jsem už zkusil, tím to všechno začalo. Nakonec jsem posbíral pár nesmyslu co jsem stejně nepoužíval a zanesl do zastavárny.

Elektřinu jsem zaplatil, jenže druhotným efektem toho že jsem půjčku nedostal, byl fakt, že jsem neměl ani na splácení starších půjček. A že se toho za těch pár let nakupilo! Největší položkou byla jasně hypotéka na byt, zbylé půjčky potom dohromady dělaly ještě jednou tolik. Kdybych to vše každý měsíc opravdu zaplatil, tak mi už nezbývalo na jídlo a běžné výdaje.

Tenhle první měsíc byl nejhorší. Hodně jsem četl o penězích, o půjčkách obecně a jak s nimi vlastně zacházet. Nejlepší si je půjčky nikdy nebrat. Super, ale co když je mám?? Musel jsem s kůží na  trh a tak jsem se staženým ocasem vše vysvětlil v rodině. Nejdřív jsem to pěkně schytal a dobírali si mě co to šlo. Nakonec mi ale pomohli a podrželi mě.

Jak se zbavit půjček

Slíbil jsem, že už se budu chovat zodpovědně a tak mě založili. Vzal jsem také další práci na částečný úvazek. Další co mi pomohlo, bylo podívat se s někým zkušeným na půjčky, které jsem si nadrobil. Známý dělal finančního poradce, tak jsem se sešel s ním, ukázal mu smlouvy a potom jsme se o nich pobavili.

Poradil mi, abych půjčky nějak sjednotil, že když to budu mít v jedné půjčce najednou, tak ušetřím. Všechny takhle spojit nešlo, protože by se platily pokuty a penále, ale u většiny se to podařilo. Konsolidace půjček se tomu říká. Díky tomu splátky půjčky klesly o 2.000,- měsíčně, což mě povzbudilo.

[hana-code-insert name='sklik468x80' /]

S hypotékou byl vetší problém. Měl jsem ji na maximum, což bylo tehdy 30 let, abych to měl co nejlevnější. Naštěstí ale byla fixovaná jen na 3 roky, které se blížily konci a byl nejvyšší čas hledat něco výhodnějšího. Protože jsem potřeboval splátky co nejnižší, zvolil jsem tentokrát hypotéku na 40 let, více už nešlo a fixaci zase krátkou, protože jsem měl v plánu rychlé půjčky mít co nejdříve určitě splacené a potom bych si už vybral hypotéku na kratší dobu a třeba celou zafixoval, abych měl jistotu, že mi inflace úroky nepožene do závratných výšin.

Hodně jsem se uskromnil, prodal jsem další zbytečnosti a hlavně jsem se učil žít s tím co mám. Dovolená nepřipadala v úvahu ani v létě, protože jsem byl rád že jsem rád.

V tu dobu jsem také potkal holku (dnes už manželku), která byla prakticky to samé co já, jen v hezčím kabátku. :-) Po čase jsme spolu začali bydlet a když jsme se vzali, plánovali jsme už peníze společně a když se to rozpočítalo, celkově jsme si finančně oba polepšili.

Co k půjčkám na závěr

Chce to dospět po všech stránkách. Naučil jsem se, že existuje dobrý dluh a špatný dluh. Špatný dluh je prakticky vše co znáte a s dobrým se moc nesetkáte.

Trvalo to pár let, ale nakonec jsem se z dluhu vymanil a za to vděčím rodině, známému poradci, manželce a nakonec i sobě.

Jste-li na tom podobně jako jsem byl kdysi já, tak se informujte na možnost konsolidace půjček. Můžete hodně ušetřit, ale k tomu je potřeba změnit celkový přístup. Když už si půjčovat, tak chytře, tohle je totiž příklad správného dluhu.

[hana-code-insert name='sklik250' /]

2 thoughts on “Můj život a půjčky”

  1. Ten provident s poznamkou tohle je přiklad spravneho dluhu opravdu :-D zaplatite jen dobre promyslenou lichvu :-D

  2. K té společnosti Provident, nikdo přece nenutí brát si půjčku u nich. Potřebujete peníze a nikdo vám nepůjčí? Tak si vezmete půjčku tam kde ji dostanete. Že je drahá a hodně přeplatíte? Tak to zvládněte bez půjčky. Prostě nabídka a poptávka. Jak jednoduché.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *