Předčasné splacení nebankovní půjčky může znamenat neuvěřitelnou úlevu, již žádné měsíční splátky a zátěž rozpočtu navíc. Nicméně v případě nebankovních půjček poskytovaných neseriózními společnostmi se může snadno stát, že si za možnost splatit úvěr předčasně hodně připlatíte. V některých případech až tolik, že vás chuť předčasně vypořádat dluhy přejde. Na co si tedy dát při uzavírání smlouvy s nebankovním poskytovatelem pozor?

Podmínky předčasného splacení je nutné si pohlídat ještě před uzavřením smlouvy

Někteří poskytovatelé „trestají“ své klienty za předčasné splacení půjčky – a to buď fixní částkou, procenty z jistiny, nebo poplatkem, který se může pohybovat až okolo 5 % z nedoplacených peněz. Navíc je-li poplatek vyjádřen procenty, často se na něj vztahuje minimální výše, pod kterou se jako dlužník při předčasném splacení nedostanete.

Nicméně na trhu existují i poskytovatelé, u kterých je nebankovní půjčka v případě bezplatného splacení bez navýšení. Patří mezi ně například nebankovní poskytovatel Zoxo, který svým klientům v případě řádného splácení umožňuje úvěr předčasně splatit již po šesti měsících bez dalších poplatků.

Nebankovní půjčky, jako je krátkodobá půjčka nebo půjčka bez solusu, je tak možné získat za transparentních podmínek, nicméně je nutné si vhodně zvolit férového poskytovatele.

Třebaže máte na předčasné splacení právo, zákon výši poplatků neupravuje

Jako dlužník máte ze zákona právo na předčasné splacení půjčky, zákon však přesněji nespecifikuje podmínky, za kterých k němu dojde. Pouze vágně uvádí, že na předčasném splacení nesmí být tratná ani jedna strana smlouvy. Je však obtížné představit si v číslech, co to v praxi znamená. Z toho důvodu je důležité informovat se o smluvních podmínkách ještě před uzavřením smlouvy.

Vybírejte z renomovaných poskytovatelů a pečlivě čtěte smluvní podmínky

Zatímco seriózní poskytovatel přesně vyčíslí, na kolik vás může splacení v předčasném termínu přijít, podvodné firmy neuvedou ani konkrétní procento, ani výši administrativních nákladů, natož pak poznámku o předčasném splacení zdarma.

Rovněž narazíte na poskytovatele, kteří předčasné splacení umožňují až po několika letech řádného splácení, ani tato varianta však není pro dlužníka výhodná.

Z výše uvedených důvodů se vyplatí uzavřít úvěrovou smlouvu s transparentním poskytovatelem, který smlouvu poskytne k prostudování ještě před jejím podepsáním. Ujistěte se, že jste porozuměli smluvním podmínkám a jste si vědomi toho, za jakých okolností můžete půjčku bezplatně splatit – a také kolik vás to bude stát!

Vyplatí se nebankovní půjčku předčasně splatit?

Pouze vy můžete rozhodnout, zda je předčasné splacení úvěru správné rozhodnutí. Měli byste se podívat na podmínky úvěrové smlouvy a zjistit, kolik si poskytovatel účtuje za předčasné smazání vašeho dluhu.

Abyste se mohli lépe rozhodnout, měli byste zvážit následující:

  • Kolik vás bude předčasné splacení nebankovní půjčky stát? Kolik byste ušetřili na úrocích?
  • Mohli byste si stále dovolit své každodenní výdaje a placení dalších účtů/půjček, kdybyste dluh splatili?
  • Máte nějaké prioritní dluhy s vyšší úrokovou sazbou, které je třeba splatit dříve?
  • Zůstaly by vám nějaké peníze jako finanční rezerva?

Pokud si můžete dovolit půjčku pohodlně splácet a částka, kterou ušetříte na úrocích, je vyšší než částka, kterou musíte zaplatit na poplatcích za předčasné splacení, pak se vyplatí zvážit, zda půjčku nesplatit v řádném termínu.