S blížícími se Vánocemi mnoho lidí řeší stejný problém – kde vzít peníze na vánoční dárky. Část z nich se uskromní a část z nich se vydá pro půjčku. Pokud patříte k té druhé skupině, měli byste se před výpravou do banky na chvilku zastavit.

Vánoce totiž skončí, dárky se rozdají a vám zbydou pravidelné měsíční splátky. Měli byste mít proto jistotu, že budete schopni půjčku splácet a nedostanete se do zbytečných problémů.

Z průzkumů vyplívá, že se lidé většinou při půjčování chovají rychle a impulzivně, a to je pak přivede do problémů. Pro většinu lidí je totiž hlavním kritériem výše splátek a už se neptají na další náklady a poplatky spojené s půjčkou.

Podle čeho vybírat půjčku?

Při rozhodování o půjčce by vedle výše měsíční splátky pro vás měla být důležitá také roční procentní sazba nákladů, zkráceně RPSN. Ta v sobě obsahuje nejen úrok, ale i další související poplatky (cena za posouzení samotné žádosti o půjčku, poplatky za uzavření smlouvy o půjčce, za převod, za vedení,…). Právě RPSN se může u různých poskytovatelů lišit a výrazně ovlivnit výslednou cenu půjčky.

Někde za půjčení 30 000 Kč na rok zaplatíte na úrocích a dalších poplatcích celkem 5 000 Kč a jinde za stejnou půjčku zaplatíte navíc i 20 000 Kč.

Další věcí, kterou byste měli vzít do úvahy je to, co se stane, když se dostanete do platební neschopnosti. Předem byste měli vědět, jaké budou poplatky za odložení splátek, jaké sankce vás čekají za nesplácení úvěru nebo kolik si poskytovatel půjčky účtuje za vymáhání.

Potřebujete skutečně půjčku?

Vedle smluvních podmínek existují ještě další okolnosti, které ovlivňují platební morálku. Je mnohem těžší splácet něco, co už nemáte, proto byste si měli rozmyslet půjčku na dovolenou nebo na spotřební zboží. Když se rozhodnete půjčit si na vánoční dárky, měly by to tedy být věci, které vám vydrží déle, než bude trvat jejich splacení.

To však není jediné kritérium, podle kterého byste se měli rozhodovat. Dalším je to, jestli věc skutečně potřebujete. Můžete se tak vyhnout tomu, že nebudete moci půjčku splácet.

Když se do takové situace dostanete, komunikujte s poskytovatelem půjčky a snažte se situaci řešit co nejdříve. Lidé však často řeší tuto situaci další půjčkou a dostanou se pak do dluhové pasti. Jistou alternativou v případě, že máte půjček více, může být konsolidace půjček, sloučení půjček do jedné, která je výhodnější.

Než se vydáte pro půjčku, měli byste si zjistit tyto tři věci:

  1. Vyberte si spolehlivého poskytovatele
  2. Ptejte se na RPSN a další poplatky, které vám mohou být účtovány za prodlení nebo odložení splátek.
  3. Půjčku a výpočet splátek volte tak, abyste si splácení mohli každý měsíc dovolit.

Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com