Pokud si chcete nahromadit bohatství, budete pravděpodobně muset své peníze investovat. Investování umožňuje vložit vaše peníze do aktiv, které mají potenciál zhodnotit vaše finance s vysokou mírou návratnosti.

Pokud neinvestujete své peníze, můžete promeškat množství příležitosti na zhodnocení svého finančního kapitálu. Při investicích existuje samozřejmě i možnost ztráty peněz. Pokud však budete investovat rozumně, potenciál získat peníze je určitě vyšší, než kdybyste nikdy neinvestovali.

V tomto článku vám představíme 7 hlavních důvodů, proč se vyplatí investovat své peníze. Začínající investoři si také mohou přečíst i úvodní článek o tom, co je investování.

1. Necháte své peníze růst

Investování peněz vám umožní jejich růst. Většina investičních nástrojů, jako jsou akcie, akciové indexy nebo dluhopisy, nabízí z dlouhodobého hlediska návratnost vašich peněz. Tento výnos umožňuje vašim penězům růst a časem vytvářet potenciálně bohatství.

2. Spoření na důchod

Během práce byste měli šetřit peníze na důchod. Své penzijní úspory můžete vložit do portfolia investic, jako jsou akcie, dluhopisy, podílové fondy, nemovitosti, podniky nebo drahé kovy. V důchodovém věku můžete potom žít z prostředků získaných z těchto investic.

Na základě vaší osobní tolerance vůči rizikům je dost možné, že budete v mladším věku postupovat s investicemi riskantnějším způsobem. Vyšší riziko zvyšuje vaše šance na získání většího bohatství. S přibývajícím věkem se můžete stát opatrnější, zvláště když jste blízko důchodového věku, což je často rozumné.

Nezapomínejte však, že vyšší potencionální výnos je vždy spojen i s vyšším rizikem.

3. Získáte vyšší výnosy

Pokud chcete, aby vaše peníze rostly, musíte je vložit na místo, kde mohou dosáhnout určitou míru návratnosti. Čím vyšší je míra návratnosti, tím více peněz můžete vydělat, pokud se bude investice vyvíjet ve váš prospěch.

Většina finančních aktiv (akcie, indexy, měny) má tendenci nabízet vyšší míru návratnosti než spořící účty. Vše je však spojeno s vyšší mírou rizika pro váš kapitál.

Pokud tedy chcete získat vyšší návratnost svých peněz, budete muset prozkoumat tato aktiva a vaši toleranci k riziku.

4. Dosáhnete finanční cíle

Investování vám může pomoci dosáhnout velké finanční cíle. Pokud vaše peníze dosahují vyšší míru návratnosti než spořicí účet, budete vydělávat více peněz tak z dlouhodobého hlediska, jakož i v kratším období.

Tato návratnost vašich investic může být použita k dosažení finančních cílů, jako je koupě domu, koupě automobilu, založení vlastního podniku nebo poslání dětí na vysokou školu.

5. Založíte a rozšíříte si své podnikání

Investování je důležitou součástí vytváření a rozšiřování podnikání. Mnoho investorů rádi podporují podnikatele a přispívají k vytváření nových pracovních míst a nových produktů. Užívají si proces vytváření a zakládání nových podniků a jejich budování v úspěšné subjekty, které jim mohou poskytnout atraktivní návratnost svých investic.

6. Podpoříte ostatní

Někteří investoři rádi investují do lidí, ať už jde o majitele firem, umělce nebo výrobce. Tito investoři se cítí dobře, když pomáhají ostatním při dosahování jejich cílů.

7. Stanete se součástí nového podniku

Nové podniky potřebují finanční podporu a na tuto podporu hledají investory. Některým investorům se může líbit vzrušení z investování do nového špičkového produktu nebo služby nebo být součástí něčeho, jako je obchod nebo vytvoření filmu.

Shrnutí

Jak sami vidíte, investování peněz může v množství případech vyplatit. V dnešní době máme na výběr z množství investic, a proto třeba opravdu k investování přistupovat s rozumem.

Většina investorů své peníze investuje do více aktiv.

Například: 1/3 kapitálu investují do akcií, indexů a ETF fondů. Druhou třetinu kapitálu investují do dluhopisů a uloží na spořicí účet. Poslední třetinu investují do drahých kovů nebo nemovitostí.

Takto své peníze mají rozloženy do více aktiv a snižují si riziko ztráty.

Vždy je však třeba řídit základním pravidlem: investujte pouze ty peníze, které máte nazbyt a můžete si je dovolit ztratit.

Zdroj: www.allbusiness.com