O portském vínu se říká, že tvoří dokonalý pár s jídlem. Nabízí totiž nekonečné množství kombinací s pokrmy, které skvěle doplňuje. Proč společenské víno? Je totiž ideální volbou při nejrůznějších společenských setkáních či obchodních obědech a večeřích.

Krajina původu

Odkud portské víno pochází? Jeho domovem jsou hornaté svahy v severním Portugalsku, konkrétně údolí řeky Duoro nacházející se 60 km od Atlantského oceánu. Tento vinařský kraj se řadí k nejkrásnějším a nejstarším, neboť víno se zde vyrábí už více než 2000 let. V této oficiálně 1. vinařské oblasti na světě se sklízí více jak 80 různých hroznových odrůd.

Co je portské víno?

Řadíme ho do kategorie fortifikovaných neboli dolihovaných vín, protože se do něho v určité fázi výroby přidává čistý alkohol. U portského vína je to v procesu fermentace. Výsledkem je víno přírodní sladké chuti hroznového cukru, která je bohatá, kulatá a hladká. Díky tomu je portské víno označováno jako nejlepší z alkoholem obohacovaných vín.

Limitované edice

Jak bylo zmíněno výše, portské víno má dlouhodobou historii. K významným výročím se produkují limitované edice, kdy máte možnost pořídit si skutečně exkluzivní kousek. Příkladem je Pacheca Porto Colheita Single Harvest Tawny, ročník 1969, které zraje v dubových sudech více než 7 let. Během této doby postupně pozbývá své výrazné rudé barvy, a naopak získává na jemnosti, bohaté a intenzivní chuti s vůní mandlí a ořechů.

K čemu podávat?

Červené portské víno se nejčastěji podává na konci stolování, kdy tvoří pár spolu se sýry. Můžeme jím nahradit dezert po večeři. Je to digestiv, jenž tvoří pomyslnou tečku na závěr. Oproti tomu bílé portské víno je aperitivem před podávaným jídlem. Portské víno, o němž se dozvíte více zde, se hojně používá též při přípravě pokrmů, nejrůznějších omáček a moučníků.