Sídlo pro firmu můžete získat hned několika způsoby. To, pro kterou z možností se rozhodnete, záleží zpravidla na oboru vaší činnosti a také na objemu financí, jimiž hned od počátku vašeho podnikání disponujete. Říká vám něco pojem „virtuální kancelář“? Víte, zda je vzhledem k tomu, čím se v byznysu hodláte zabývat, pro zřízení vašeho firemního sídla vhodná a jaké výhody vám dokáže případně poskytnout?

Sídlo pro firmu vybírejte podle oboru podnikání!

Oficiální sídlo si značná část podnikatelů a společností obvykle zřizuje v místě, kde skutečně provozuje svoji činnost. Týká se to mnoha oborů a je to zpravidla velmi logický krok. Máte-li například kamenný obchod s obuví, elektronikou či jiným spotřebním zbožím, je vcelku pochopitelné, že vaši firmu oficiálně umístíte právě do této provozovny. Plně tak vyhovíte zákonným požadavkům a věc je pro vás uzavřena. Existuje také možnost využít k tomuto účelu například vaše trvalé bydliště, to je další z variant a je rovněž využívána vcelku hojně.

My se však dnes zaměříme na úplně jinou cestu, kterou se lze ve vašem byznysu vydat. Řeč je o zřízení vašeho firemního sídla u některého z provozovatelů tzv. virtuálních kanceláří, což je věc, která je mezi tuzemskými podnikateli stále rozšířenější. Nejčastěji se tímto směrem vydávají různé obchodní společnosti, poradenské firmy, zprostředkovatelé rozmanitých finančních produktů, IT odborníci, ale i řada dalších profesí.

Co se pod pojmem „virtuální kancelář“ vlastně skrývá?

Poskytovatel tohoto servisu vám za měsíční poplatek (od několika stovek cca do 2 tisíc) umožní registrovat vaši společnost na některé z adres, které k tomuto účelu nabízí. Také vám zajistí celou škálu dalších služeb, jako jsou funkční recepce, zasedací místnost, vyřizování korespondence i telefonátů atd. A proč byste o něco takového vůbec měli mít zájem?

A) Získáte „dobrou adresu“ – Prestižní adresa v některé z vyhledávaných lokalit Prahy, Brna, Olomouce ale klidně i Londýna či Frankfurtu nad Mohanem může mít totiž v byznysu poměrně vysokou hodnotu. Většina lidí na tento fakt reaguje jaksi podvědomě, a spatří-li na vaší vizitce nebo na webu, že se oficiální sídlo vaší společnosti nalézá v nějaké prestižní čtvrti, zařadí si vás předběžně mezi podnikatele úspěšné, se kterými zřejmě stojí za to udělat obchod či navázat nějakou spolupráci.

Díky „dobré adrese“ vaše potenciální hodnota v byznysu vzroste, a pokud se této šance chopíte, může to vaší společnosti přinést skutečný růst v podobě nových klientů i nových obchodních příležitostí! „Lukrativní adresu“ tak lze často bez nadsázky vnímat jako jednu z forem podpory podnikání, kterou si však na rozdíl od čerpání z dotačních programů obstaráte jednoduše sami.

B) Ušetříte čas i peníze – Úspora času a nemalých finančních prostředků je dalším a neméně významným důvodem, který přivádí čím dál více podnikatelů k rozhodnutí svěřit každodenní chod svojí kanceláře do rukou některého z poskytovatelů virtuálních sídel.

Zřejmě nenarazíte na podnikatele, který by se skřípěním zubů nepočítal, kolik musí měsíc co měsíc vydat na nájem provozovny či kancelářských prostor a kolik ho stojí mzdy vyplácené zaměstnancům. Solidní poskytovatel virtuální kanceláře vás však obojího ušetří. Za několik stovek měsíčně vám zajistí jak oficiální sídlo pro vaši firmu, tak i řadu doprovodných služeb, které vám zpravidla umožní provozovat byznys zcela bezproblémově.

Úspory jdou tedy nejčastěji do desítek tisíc a navíc nemusíte ztrácet čas nejrůznějšími formalitami spojenými s provozem kanceláře, a to včetně hledání schopného pracovníka, který by měl tento provoz zajistit. Najít někoho kvalifikovaného, kdo vše zastane na patřičné úrovni, není při současné míře nezaměstnanosti rozhodně nic lehkého. Pracovních míst je totiž dnes více než lidí bez práce.

4746 firem na jedné adrese?

Zní to až neuvěřitelně, nicméně se jedná o skutečné číslo. Některé z adres, které jsou poskytovateli virtuálních kanceláří podnikatelům nabízeny, z nějakého důvodu získaly mezi firmami nebývalou oblibu. Z hlediska prestiže je však taková koncentrace podnikatelských subjektů na jednom místě přinejmenším podivná a tolik žádoucí efekt „dobré adresy“ se proto vůbec nemusí dostavit. Až si budete vybírat virtuální kancelář, raději proto zvolte méně frekventované sídlo v nějaké solidní lokalitě velkého města a brzy zjistíte, že to vašemu byznysu pomůže o poznání víc.

Výběr nejobsazenějších virtuálních kanceláří v ČR

Adresa virtuální kancelářePočet firemAdresa virtuální kancelářePočet firem
Rybná 716/24, Praha4746Revoluční 1082/8, Praha1299
Kaprova 42/14, Praha2855Příkop 843/4, Brno966
Jaurisova 515/4, Praha2088Akad. Heyrovského 1178/6, H. Králové236
Lidická 700/19, Brno1529Tylova ul. 177/6, Plzeň198
Kubelíkova 1224/42, Praha1521Holická 1173/49a, Olomouc122

Virtuální kancelář sice není univerzálním řešením, ale…

Zřízení firemního sídla u některého z provozovatelů virtuálních kanceláří sice není cesta pro každého, to je zřejmé. Ale jak již bylo řečeno, obejdete-li se při vašem byznysu bez provozovny či nějakých výrobních prostor, pak se vám tento způsob podnikání přímo nabízí. Podaří-li se vám mezi poskytovateli tohoto firemního servisu vybrat skutečné profesionály, kteří vám krom „lukrativní adresy“ zajistí i širokou paletu doplňkových služeb na patřičné úrovni, pak tím můžete jedině získat.

To, zda je konkrétní poskytovatel solidní a zda jeho schopnosti odpovídají vašim potřebám a představám, si můžete nejlépe ověřit v některém z veřejně přístupných obchodních rejstříků nebo také tím, že si na něj seženete nějaké reference. Většinou to není nic složitého.

Co myslíte, mohlo by se virtuální sídlo hodit právě pro váš byznys nebo je to zcela nereálné? A v čem vůbec hodláte podnikat?