Na tom, že si musíte vzít půjčku, už dnes není nic nenormálního a nemáte jediný důvod se stydět. Do finanční tísně se může dostat každý a mnohdy ani ne vlastní vinou. Můžete snad za to, když se vám rozbije pračka, nebo do vás někdo nabourá a pojišťovna vám náklady na opravu proplatí až zpětně? Půjčují si také zaměstnavatelé, jimž dodavatel nezaplatil a oni by neměli na výplaty. Prostě a jednoduše o úvěry žádají i naprosto slušní lidé.

Právě z toho důvodu je na trhu spousta společností, které se svými zákazníky jako se slušnými lidmi jednají. Nepotřebují je balamutit malým písmem pod čarou a pravidly, která raději zatajují. To už jsou věci dávno minulé. Ne že by se dnes nemohly stát, nicméně rychlé nebankovní půjčky se kvůli tomu nemusíte bát.

O půjčku si zažádáte online nebo SMSkou

Osobní sjednání půjčky je minulostí. Tedy v bance jde o běžnou praxi, ale nebankovní poskytovatel vás vidět nepotřebuje. Umožní vám vyřízení půjčky online, a to prostřednictvím jednoduchého formuláře. Vypíšete jen základní údaje a po jejich ověření zástupcem společnosti vám mohou být peníze poslány rovnou na účet – třeba do hodiny od podání žádosti.

Podobně jednoduchá je SMS půjčka. Napoprvé většinou možná není, ale pokud už jste si od daného poskytovatele jednou úvěr brali, podruhé vám umožní zažádat o další peníze jen SMS zprávou.

Pár tisíc korun dostanete i bez úroku

Věděli jste, že menší obnos peněz lze získat i zcela zdarma? Například společnost Ferratum poskytuje první půjčku bez poplatku. Nezaplatíte žádný úrok ani další peníze navíc, vrátíte pouze to, co jste si půjčili. Tedy za předpokladu včasného splacení.

Akci první půjčky zdarma má více nebankovních poskytovatelů. Snaží se tak přilákat nové zákazníky, protože věří, že většina z nich neskončí u prvního úvěru. Maximální možná částka, do níž dávají úvěr zdarma, ale nebývá příliš vysoká. Počítejte nejčastěji s hodnotami do deseti tisíc korun.

Půjčit si lze i od lidí

Kdo by neznal Zonky. Jejich zebří maskot a reklamní slogany typu „Půjčujeme lidem. Levněji a s klidem.“ se vryly do hlavy snad každého Čecha. Napadlo by vás půjčit si se Zonkym? I P2P (peer-to-peer) půjčky představují určitou možnost. Nemusíte se bát nepoctivého nebankovního poskytovatele. Půjčují vám lidé a všechno kryje prostředník, který dohlíží i na vaše splácení. P2P půjčky jsou tak nějak lidštější, je hezké vidět, jak se vám lidé složí třeba na nový dětský pokoj nebo auto. A nemusíte využít jen Zonkyho, alternativ je několik.

Nezapomeňte!

Ať už si vezmete jakýkoliv typ půjčky, vždycky je to velký závazek. Než si o úvěr zažádáte, poctivě si propočítejte, jak budete schopní splácet. S žádostí nespěchejte, dobře si pročtěte podmínky. A pokud se náhodou dostanete do situace, kdy prostě nebudete mít na splátku, informujte co nejdříve společnost, u níž jste si půjčili. Všechno má své řešení, ale když budete dělat mrtvého brouka, nečeká vás nic hezkého, naopak budete odměněni vysokými penále.