Kdo by si nepřál být o něco bohatší. Stát se do konce života zajištěným milionářem sice není tak snadné, ale pár tisíc ročně může uspořit každý. V jakých oblastech byste mohli méně utrácet právě vy?

Jsou věci, jejichž placení se nevyhnete – elektřina, voda, mobilní tarif, internet, jízdenka na MHD, pojištění, povinné ručení nebo nákup nezbytných potravin. Právě na těchto položkách ovšem často můžete znatelně ušetřit.

Jezdíte málo? Zařiďte si lepší povinné ručení

Pojišťovna Allianz začala poměrně nedávno nabízet řidičům nové nejlevnější povinné ručení podle počtu najetých km. Tvrdí, že se vyplatí každému, kdo najezdí méně než 10 000 km ročně. Avšak ani s většími čísly neházejte flintu do žita, možná vás potěší nabídka jiné pojišťovny a ušetříte aspoň pár stovek.

Utrácíte za zbytečnosti? Choďte na nákupy se seznamem

Pokud vám v košíku vždycky nějakou záhadou přistane i spousta věcí, které vlastně vůbec nepotřebujete, choďte nakupovat se seznamem. Nikdo neříká, že si nemůžete občas udělat radost, nicméně dělat si ji každý týden je příliš zatěžující pro finanční rozpočet.

Hodně provoláte? Najděte výhodnější tarif

Bez mobilu se v dnešní době neobejdete, ať už posíláte staromódní SMS zprávy, voláte či využíváte mobilní internet. Možná ale platíte zbytečně za něco, co nevyužíváte. Podívejte se na srovnání mobilních tarifů šitých na míru a vyberte si takovou nabídku, kde budete platit třeba jenom za mobilní internet nebo dostanete 100 minut volání zdarma atd. Prozkoumejte i nabídky tzv. virtuálních operátorů.

Platíte moc za internet? Třeba bude stačit nižší sazba

K čemu doma využíváte internet? Pokud pouze na surfování, sociální sítě a zábavu, je vám zbytečná rychlost 30 Mbit/s. Zvolíte-li pomalejší připojení, sníží se měsíční poplatek. Při běžném surfování si přitom zpomalení ani nevšimnete.

Zapřemýšlejte ještě nad dalšími výdaji, které musíte splácet pravidelně. Když se vám každý z nich podaří snížit byť jen o hloupou stokorunu, ve finále bude efekt značný. Třeba se vám podaří díky tomu více uspořit a v případě nenadálých výdajů už nebudete muset shánět nebankovní půjčky bez registru. Po těch totiž často sahají právě lidé, kteří nejsou zvyklí šetřit.