Chystáte se rekonstruovat byt, nebo jste se dokonce rozhodli pro pořízení zcela nového bydlení? Pak jistě víte, že k financování můžete požádat některou z bank o hypoteční úvěr. Při výběru konkrétní hypotéky je ale třeba si dát pozor na několik věcí. Pojďme si shrnout alespoň ty základní.

Výše úrokových sazeb

Tou nejdůležitější věcí je to, jakou bude mít hypotéka úrokovou sazbu. V tomto ohledu pro vás mám v současné době velmi pozitivní zprávy. Jak už jste možná zaslechli, v těchto dnech a týdnech jsou úrokové sazby u hypoték na rekordně nízkých hodnotách. V průměru se pohybují lehce nad 2 procenty, což je zhruba polovina hodnot v porovnání se situací před 3 – 5 lety. Ne každá hypotéka je však takto výhodná. Proto si vždy zkontrolujte, jaké úroky u vybraného produktu zaplatíte.

Způsob splácení

Velkou roli při výběru hypotéky hraje také to, jakým způsobem ji budete splácet. Ideální jsou pravidelné měsíční splátky, kdy má hypotéku rozloženou třeba až na 20 let. Každý měsíc platíte kupříkladu 8.000 Kč. Pokud si sjednáte úvěr, kdy splátky budou po roce či dokonce naráz, může vám to k danému termínu přidělat velké starosti.

Fixace úrokových sazeb

Kromě výše úrokové sazby si všímejte také toho, na jak dlouhou dobu máte zaručenou jejich fixaci. Tedy to, jak dlouho se vám úroky nezmění. Vyhnete se tak případnému navyšování, kvůli čemuž by se úvěr mohl výrazně prodražit.

Srovnání

Při výběru hypotéky si proveďte srovnání všech dostupných produktů. K tomu vám dobře poslouží hypoteční kalkulačka, která porovnává nabídky nejvýznamnějších tuzemských bank, respektive jejích produktů. Výpočet je velmi jednoduchý a rychlý, do kalkulačky pouze zadáte několik základních parametrů – výši úvěru, dobu splatnosti, dobu fixace úrokové sazby a výši jednotlivých splátek.

Komerční sdělení