Vánoce jsou finančně náročné snad pro každého. Je potřeba nakoupit dárky, jídlo, a to i přesto, že jste za rok moc neušetřili. V práci navíc obvykle máte po dobu svátků volno, takže lednová výplata je o dost menší, než běžně. Jak to zvládnout, abyste vše zaplatili včas a nevstoupili do začátku nového roku s hromadou neuhrazených složenek a starostmi, jak tuto situaci budete řešit?

 

Problém s nedostatkem financi se nemusí týkat jen Vánoc, stačí, abyste onemocněli a nemohli chodit do práce či se vám doma něco rozbilo. K nenadálým situacím totiž dochází dnes a denně, takže mít finanční rezervu se vždy vyplatí. Pokud ji ovšem nemáte, nebo výplata zmizela dřív, než jste se nadáli, nezoufejte, existuje spousta možností, jak situaci řešit. Než zvolíte půjčku v bance či půjčku nebankovní, myslete na pár důležitých věcí.

 Mít přehled se vyplatí

Vždycky byste měli mít přehled o svých financích. Pokud se ztrácíte v tom, co jste kde platili, či kolik vás co stálo, poslouží vám k lepší orientaci výpis z účtu. Na něm uvidíte veškeré pohyby a transakce, protože mít přehled je první předpoklad k tomu, předejít komplikacím v budoucnu.

Pokud víte kolik a za co utrácíte, je potřeba zvážit, kolik peněz můžete splácet. Nemá cenu klást si vysoké cíle s tím, že se půjčky zbavíte rychleji – tato taktika nikdy nefungovala a ani nikdy fungovat nebude. Je lepší stanovit si částku menší a pak jí navýšit, než jednoho dne zjistit, že na splátku nemáte peníze.

Zajímejte se o RPSN

Určitě se zajímejte také o to, kolik peněz ve skutečnosti zaplatíte. Proto se informujte o RPSN, což je roční procentuální sazba nákladů. Toto číslo vám umožní lépe vyhodnotit výhodnost, nebo také nevýhodnost poskytovaného úvěru.

Malá a nečitelná písmenka ve smlouvě jsou také důležitá, takže je nepřehlížejte. Pokud něčemu nerozumíte, nechte si obsah textu vysvětlit. Jakmile totiž jednou podepíšete, už to nelze vzít zpátky. Pokud má nějaká společnost ve smlouvách malá písmena, je to jasný signál s takovou společností úvěr nepodepisovat.

Screenshot - 3.2.2015 , 13_51_15

S rozumem zvolte druh půjčky

Dobře si také rozmyslete, jakým majetkem chcete za půjčku ručit a hlavně jaký druh úvěru zvolíte. Druhů půjček je totiž opravdu hodně, od krátkodobé přes dlouhodobou až třeba po půjčku bez registru, ne každá ale může být výhodná právě pro vás. Pokud se v této problematice neorientujete, nechte si raději poradit od odborníků. Tím zamezíte případným problémům. Při bezpečném půjčování peněz tak mějte na paměti opatrnost a dobrou informovanost.