By: Emilian Robert Vicol

Každému z nás se může stát, že se dostane do registru dlužníků. K tomu, abychom tam byli zapsáni, stačí mnohdy velice málo. Jednou jedinkrát zapomenete zaplatit složenku nebo se opozdíte s platbou a zápis v registru dlužníků je na světě. Často lidé o zápisu v registru dlužníků delší dobu nevědí. O této skutečnosti se pak dozví velmi pozdě.

Co je registr dlužníků?

Registr dlužníků je vytvořen bankovními i nebankovními společnostmi. Tímto krokem se chtějí finanční společnosti (bankovní i nebankovní) chránit před nepoctivými klienty, kteří nejsou schopni dlouhodobě splácet své závazky. Za tímto účelem vytvořili několik bankovních i nebankovních registrů dlužníků, kde shromažďují informace o klientech a jejich půjčkách. Registry dlužníků zaznamenávají půjčkovou historii všech osob.

Registr dlužníků je tedy seznamem fyzických a právnických osob. Jsou to především ty osoby, které neplní své závazky vůči věřiteli. Poskytovatelé půjček se tak včas dovědí, že je žadatel o půjčku zapsán v tomto seznamu. V České republice existuje několik registrů dlužníků. Nejvyužívanějším registrem dlužníků je registr spravovaný Českou národní bankou a registr SOLUSU.

Co jsou speciální půjčky poskytnuté bez registru a ihned?

Právě na základě faktu, že se zvedá celorepubliková zadluženost a lidé se dostávají do registru dlužníků, zavedly nebankovní společnosti speciální druh finanční pomoci. Půjčky bez registru ihned, jsou často jedinou cestou, jak se dlužníci mohou dostat nekomplikovaně k penězům. Jenže získání speciální půjčky za těchto podmínek není zadarmo. Nebankovní společnosti, které tuto službu poskytují, si od klienta za tuto výhodu, nechají, jak se patří zaplatit.

Jak fungují nebankovní společnosti a tato nabídka?

Tyto společnosti fungují na velmi jednoduchém principu. Klienti, nebo zájemci o půjčky bez registru ihned vyplní jednoduchý formulář na internetových stránkách společnosti. Počkají si na schválení této půjčky. Během několika málo minut po schválení se objeví peníze na klientově účtu. Rychlého vyřízení této nabídky od různých společností lze dosáhnout i pomocí SMS. Řada věřitelů se totiž snaží klientům co nejvíce usnadnit cestu k získání potřebných financí.