Asi málo kdo z nás nezná ve svém okolí nikoho, kdo by neměl spotřebitelský úvěr. Dnes má bezmála každý druhý člověk spotřebitelský úvěr. Spotřebitelský úvěr nám pomáhá s řešením a zabezpečením našich potřeb. Spotřebitelské úvěry dnes nabízejí banky i nebankovní společnosti.

Spotřebitelský úvěr samostatně upravuje Zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru. O spotřebitelském úvěru slýcháme dnes a denně zleva i zprava. Kolikrát stačí jen zapnout rádio či televizi a už slyšíme reklamu na spotřebitelský úvěr. Dá se tedy konstatovat, že o možnosti spotřebitelského úvěru slyšíme několikrát za den. I reklama přispívá k tomu, že se neustále zvyšuje počet uzavíraných spotřebitelských úvěrů.

Co je to spotřebitelský úvěr a k čemu slouží?

Úplně jednoduše řečeno je spotřebitelský úvěr finanční půjčka. Pokud potřebujeme peníze velmi rychle, tak bereme spotřebitelský úvěr, jaký najdeme. V případě, že nás netlačí čas, tak bychom si měli zjistit informace o spotřebitelském úvěru.

Pokud máme čas rozhodnout se pro spotřebitelský úvěr, měli bychom mít na paměti kontrolu smlouvy. Ano, základem je vědět, co je to spotřebitelský uvěř, kdo je žadatelem o spotřebitelský úvěr a kde o úvěr zažádat. Velice důležitá je ale potom kontrola uzavřené smlouvy o spotřebitelském úvěru. Zkontrolovat bychom především měli úrokovou sazbu, přeplatek a RPSN. RPSN je roční procentní sazba nákladů, která vyjadřuje, kolik nás spotřebitelský úvěr ve skutečnosti stojí.

● Spotřebitelský úvěr

Úvěr, který je určený pro jednotlivce na nepodnikatelské účely. Spotřebitelský úvěr může, ale také nemusí být zajištěn ručením. Zajištěnost spotřebního úvěru ručením se vyžaduje v případě, že poskytnutá částka úvěru přesahuje 500 000 Kč. Je –li ručení u spotřebitelského úvěru vyžadováno, musí si žadatel ručit nemovitostí, nebo si sehnat třetí osobu, která mu bude za spotřebitelský úvěr ručit.

● Žadatel o spotřebitelský úvěr

Žadatelem o spotřebitelský úvěr se může stát fyzická osoba. Fyzická osoba musí být občanem České republiky, která dosáhla 18 – ti let věku. Občan musí mít trvalý pobyt na území České republiky.

● Žádost o spotřebitelský úvěr

Žádost o spotřebitelský úvěr se může podat v bance i u nebankovních společností. Banka nebo nebankovní společnost poté žádost posoudí a schválí nebo zamítne.

● Podmínka spotřebitelského úvěru

V určitých případech může být u spotřebitelského úvěru poskytovaného bankou podmínkou vedení účtu u dané banky. Nutnou podmínkou získání spotřebitelského úvěru je tedy vedení běžného účtu. Na druhé straně tato podmínka poskytuje i výhodu. Pokud máte u banky již běžný účet, může vám banka nabídnout předschválený spotřebitelský úvěr, který vyřídíte ihned od počítače.

● Úroková sazba spotřebitelského úvěru

Úroková sazba závisí na typu spotřebitelského úvěru. Jiná bude úroková sazba u účelového spotřebitelského úvěru a jiná bude u neúčelového spotřebitelského úvěru. Výší úrokové sazby bude ovlivňovat i doba splácení úvěru. Většinou se úroková sazba účelových spotřebitelských úvěru pohybuje okolo 10 % za rok. U neúčelových spotřebitelských úvěrů je to 15 % za rok.

http://www.penizeamy.cz/2012/pujcky/pujcky-od-nebankovnich-financnich-spolecnosti.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *