pujcky-9

pujcky-9

Jak na půjčky – 9. díl

Mějte se stále na pozoru

Když již půjčku máte zařízenou, neznamená to, že tím pro vás všechny starosti končí. Dokud bude smlouva o půjčce platit a vy budete dlužit jen jedinou korunu, tak se mějte na pozoru. Vše by mělo skončit prohlášením společnosti, u které jste si půjčku vzali, že je půjčka splacena a nemáte žádné další závazky.

Pro jistotu si nyní popíšeme několik situací, které by mohly nastat před koncem půjčky nebo i během splácení a které byste neměli prošvihnout.

Dopis od poskytovatele půjčky, v němž je potřeba nějaké akce z vaší strany
Tady to může být prakticky cokoliv. Poskytovatel půjčky může chtít např. potvrdit, že u vás nedošlo ke změně osobních údajů nebo vám může oznámit, že s ohledem na všeobecné podmínky společnosti došlo k nějaké úpravě vaší smlouvy.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Naštěstí k tomu nedochází příliš často. Pokud vám dopis dorazil, tak máte zřejmě stejnou adresu, ale může se změnit např. příjmení žadatele o půjčku nebo kontaktní telefon a tyto údaje je dobré mít aktualizované.

Podle nás by jednou sepsaná smlouva neměla měnit podmínky „během hry“, ale jak jste jistě zaznamenali, tak k tomu došlo i u stavebního spoření, kde již existující smlouvy byly postiženy snížením státní podpory a tím byly defacto velmi razantně poškozeny, protože takové smlouvy již nejsou pro klienty tak zajímavé.

Stát se to tedy může i při smlouvě o půjčku, ačkoliv tady by vám neměly narůst úrokové sazby před očima. Spíše se jedná o úpravu podmínek obecných, které se netýkají přímo konkrétní smlouvy.
Podmínky ale nikdo nečte, jsou neskutečně obsáhlé a neznám nikoho, kdo by je při každé změně znovu pročítal. Není to ani vaší povinností, každopádně přečtením nových podmínek můžete jedině získat a nic neztratíte.

Co by se dále mohlo stát, tak souvisí s tím že se třeba opozdíte při splácením půjčky. Společnosti to řeší různě. Může za vámi přijít zástupce a probrat to osobně. Může vám zavolat operátorka a řešit to po telefonu. Ale může vám přijít dopis s vyrozuměním a pokud zrovna budete odjetí na Tahiti nebo dopis upadne v zapomění, tak se můžete snadno dostat do velkých problémů.

Zde se tedy doporučuje vlastní iniciativa. Víte-li, že jste se splátkou půjčky ve zpoždění, sami zavolejte nebo si sjednejte schůzku se svým poradcem a aktivně celou záležitost řešte. Nedostanete sice žádné body do plusu, ale vyhnete se nepříjemnostem.

Důležitá ja ještě jedna věc, která již byla zmíněna na začátku. I poté, co půjčku splatíte a máte za to, že je vše skončeno, tak tomu tak být nemusí. Během trvání půjčky mohly vzniknout drobné nedoplatky, či v souvislosti s ukončením půjčky může být spojen nějaký poplatek. Pokud si nejste jisti, neváhejte se informovat u poskytovatele půjčky. Trvejte na písemném potvrzení skutečnosti, že jste zcela půjčku uhradili a nemáte vůči společnosti další závazky.
Tento dokument se vám bude hodit, pokud by se v budoucn[hana-code-insert name=’sklik250′ /]osti přeci jen nějaký ten nedoplatek objevil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *