Rčení, že dnešní doba je složitá a podnikání je v ní velmi obtížné, známe všichni. Neznamená to však, že jeho obsah musí být nutně pravdivý. Pamatujte na to, že se jedná pouze o klišé, které zobecnělo. Úspěšným podnikatelem se lze stát v každé době, jakkoliv začátky mohou být náročné. Základní předpokladem je samozřejmě odvaha a trochu toho štěstí, ale jaké jsou ty další?

Každý z nás by se rád dozvěděl recept na své úspěšné podnikání, avšak žádný takový, který by byl jednoznačně aplikovatelný pro všechny, bohužel neexistuje. Samozřejmě je nezbytné sledovat novinky z oblasti financí, zajímat se o konkurenční subjekty na trhu i poznávat rady jiných úspěšných podnikatelů.

Především však důraz spočívá na vašem odhodlání a originalitě nápadů, kterými dokážete vhodně zaplnit dosavadní mezeru v tržní nabídce zboží a služeb. Zároveň však ve světě businessu více než kde jinde platí, že vše se rychle mění, takže podnikatelské nápady a vize je zapotřebí neustále ověřovat a inovovat a nespoléhat pouze na starší a již ověřené postupy.

Co je dobré vědět o letošním roce

Rok 2017 je v mnoha ohledech z finančního hlediska jiný, než tomu bylo doposud, a to nejen zavedením EET, a ačkoliv se již blíží ke svému konci, není pozdě si určitá nová pravidla připomenout. Limity pro odpočet penzijního a životního pojištění od základu daně se letos zvyšují na 24 000 Kč ročně, limit osvobození od plateb zaměstnavatele za zaměstnance pak narůstá z 30 000 Kč na 50 000 Kč ročně.

Nárůst minimální mzdy s sebou přinesl i zvýšení minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ, avšak kvůli vedlejšímu příjmu do daného rozsahu nebudete muset podávat daňové přiznání, pouze uhradíte 15% daň. Sleva na dani na manžela/manželku a vyživované dítě se vztahují i k těm podnikatelům, kteří u daňového přiznání uplatňují paušální výdaje, horní strop pro tyto paušály se však sníží o 50 %. Daňové zvýhodnění na druhé dítě naroste o 200 Kč za měsíc, u třetího a každého dalšího dítěte pak o částku 300 Kč za měsíc.

Využívání mobilní aplikace dokáže účinně pomoci

Důležitým pomocníkem pro úspěšné podnikání se může stát i mobilní aplikace pro bankovnictví. Ta se při plném využívání může stát až zcela nepostradatelnou v dobrém slova smyslu. Prostřednictvím této aplikace lze kontinuálně monitorovat vaše náklady i dodržování rozpočtu. Dále aplikace pracuje i s QR platbami, umožňuje odesílat platby bez aktuální znalosti čísel účtů a může se stát i důležitým navigátorem, kdy vás rychle zavede k nejbližšímu bankomatu či pobočce banky.

Existuje celá řada velmi funkčních aplikací, takže výběr je v současné době široký. Například i mobilní appka od mBank může pomoci. Její ovládání je velmi rychlé, praktické a přizpůsobené průměrnému uživateli elektroniky. Přihlášení zde lze rychle uskutečnit bez zadávání přihlašovacího jména a hesla, stačí znát pouze PIN kód.

Tato mobilní aplikace hodnověrně nahradí internetové bankovnictví, kdy vás průběžně informuje nejen o vašem zůstatku na účtu, ale umožní rychlou realizaci všech plateb, kdy není třeba čekat na zaslání autorizačních kódů prostřednictvím SMS zpráv, skenuje QR kódy z faktur a dokáže v případě potřeby načítat telefonní čísla.

Jak hravě ovládat mobilní aplikaci

Každá aplikace je individuální, avšak většina základních ikon je společná, takže užívání není nikterak ve své zásadě obtížné. Základní příkazy s typizovanými ikonami tvoří „Platba“, „Obchodní místo“, „Bankomat“, „Skenovat QR kód“, „Provést platbu pro osobu nebo firmu“ a „Provést platbu na vlastní účet“. Ovládání je ve většině případů pojato velmi intuitivně, takže i naprostý nováček ve finanční džungli se v aplikaci rychle zorientuje.

Většinu aplikací lze rychle stáhnout na internetu a mnoho z nich je i zdarma. Před vlastním zahájením užívání mobilní aplikace je však ji nejdříve nutné aktivovat v internetovém bankovnictví pomocí ověřovacích kódů. Tento proces ale zabere minimum času. Výhodou této aplikace pak v praxi je, že některé funkce lze využít i bez zadání PIN kódu, například výše zůstatku na účtu a dostupnost nejbližších bankomatů a kamenných poboček se vám tímto způsobem rychle zobrazí. Další informace se však z důvodu bezpečnosti bez zadání PIN kódu zobrazit nedají.

Jak se nenechat odradit

Život, stejně jako podnikání, často připomíná sinusovou křivku, jejíž tahy vedou střídavě nahoru a zase dolů. Počáteční neúspěch tak ještě nemusí odkázat na neperspektivnost vašeho celkového počínání, protože se může jednat, a často i v praxi jedná, pouze o krátkodobou epizodu.

Na druhou stranu je nutné být dostatečně realistický a dokázat si včas přiznat bod zlomu, od kterého již negativa převažují pozitiva. V této chvíli je vhodné od podnikatelského nápadu ustoupit a orientovat se novým směrem. Ano, je to těžké, ale taková je dobrodružná povaha podnikatelské činnosti ze své podstaty.