Hypotéka je finanční produkt, díky kterému můžeme dosáhnout na nové bydlení, nebo si zrekonstruovat starší byt nebo rodinný dům. Jde o závazek, který nás bude doprovázet po mnoho let, proto je při jejím výběru zvažovat vícero aspektů a dobře si ji rozmyslet. Hypotéky jsou v dnešní době poměrně výhodné, jejich pořízení se rozhodně vyplatí. Aby ale vaši rodinu v budoucnu neohrozila, kdybyste se dostali do platební neschopnosti, nechte si poradit, jakou hypotéku vybrat.

Mimořádné výdaje vás neohrozí

Nikdy nevíte, co se může za pět let stát, přijdou nečekané výdaje a vy se rázem ocitnete v situaci, že nebudete mít na celou nebo poměrnou část splátky. Proto při sjednávání volte produkt takový, který v případě nouze přizpůsobí své splácení vaší potřebě.

Ideální je zvolit flexibilní hypotéku, kterou nabízí většina bank. Ta umožňuje splátky snížit, nebo je na nějakou dobu úplně zastavit.

Když chcete splácet víc

Flexibilní hypotéky jsou příjemné i v opačných situacích. Začnete vydělávat víc, nebo peníze vyhrajete, zdědíte, je ji možné splácet po vyšších částkách nebo mimořádnou splátkou. Doba splácení se tak zkrátí. Budete vědět, že máte své výdaje do budoucna pod kontrolou, ať jste na tom finančně dobře, nebo hůře.

Co se starší nevýhodnou hypotékou

Hypotéka se dá použít i na refinancování staršího typu hypotéky. Díky tomu můžete získat nový výhodnější produkt, který bude mít nižší úrokovou sazbu a upravit budete moci i výši splátky nebo dobu, po kterou budete splácet.

Na internetu můžete najít i praktické srovnávače hypoték a úvěrů, díky nimž nemusíte obcházet jednotlivé bankovní společnosti. Z domova si během chvilky zjistíte, co která hypoteční společnost nebo banka nabízí a který produkt je pro vás nejzajímavější. Bližší informace nebo nesrovnalosti vám poté vysvětlí přímo v dané společnosti, stačí obrátit se na některého z jejich poradců.