Mnoho lidí má mnoho půjček a poté se v nich topí a nevědí, jak se z nich vyšplhat. Důležité je uvědomit si, zda opravdu půjčku potřebujete, jestli je daná věc opravdu natolik důležitá a hlavně to, jestli máte z čeho splácet dané měsíční splátky.

Myslete na budoucnost

V případě, že se rozhodnete půjčit si peníze u nějaké společnosti, tak byste měli trochu myslet dopředu. Samozřejmě, že nemůžete spočítat všechny aspekty, jako je například nenadálý vyhazov z práce a podobně. Ale to, jestli budete stačit splácet splátky, si spočítat můžete a dokonce musíte. Někdy často nepřemýšlí, rychle se nechají uvrtat do těžkých situací. Takže úkol je prostý. Musíte si jen vzít své příjmy, tedy měsíční mzdu a výdaje, jako je nájem, elektřina, voda a podobně a k těmto složkám přidat ještě splátky. A krásně uvidíte, zda peníze na splátky máte či ne.

Do čeho je dobré investovat?

Samozřejmě, že jsou věci, kdy nelze jinak, než požádat o půjčku. Jedná se věci, které mají dlouhodobý charakter a také danou hodnotu, jako je například bydlení, vzdělávání a podobně. Takže rozhodně není špatně, když peníze vložíte do svého vzdělání, jako je jazykový či jiný kurz anebo klidně i odjezd do ciziny, protože se vám peníze zhodnotí a pokud chytnete příležitost, tak se vám i vrátí. Také když se rozhodnete podnikat, musíte mít na začátku nějaký kapitál, což rozhodně není nic snadného, a proto mnozí volí právě půjčky. Avšak podnikání může krachnout, takže ani zde to není úplná jistota a snadno se můžete dostat do problémů. Avšak na podnikání potřebuje mít člověk um, odvahu a trochu štěstí. Někteří také o půjčku v případě, že potřebují auto. I to se dá pochopit, protože je to cenná věc, která se v případu nouze opět prodá. Je to vhodní, zejména pokud auto potřebujete například jako dopravu do zaměstnání a podobně. Avšak pokud je to z důvodu, že chcete starší model vyměnit za nového „sporťáka,“ tak je lepší si na něj našetřit, než se zadlužit.

Do čeho se nevyplácí investovat?

Pokud potřebujete půjčku jen na nějaké sezónní či levné produkty, měli byste to opravdu zvážit a raději si našetřit, než se zadlužovat. Někteří si dokonce žádají o půjčku před Vánoci, což rozhodně není dobré. Pokud jste na tom opravdu špatně, tak si dejte jen maličkost anebo Vánoce odložte, protože tak se to rozhodně nevyplácí. Stejně tak jako když si vezmete půjčku na mobilní telefon, televizi a podobně, protože často platíte ještě poté, co už jste mobil či televizi vyměnili. A pokud nemáte na dovolenou, tak si jen běžte na procházku po okolí, protože z krásné dovolené vám sice můžete dovést nezapomenutelné zážitky, ale také velké problémy, protože nesplácení půjček je opravdu velká obtíž.

 

Půjčky vám sice mohou pomoci, ale také vás mohou dostat na životní dno a to velice rychle. A proto je nejprve důležité si zvážit veškeré aspekty.