By: fsecart

Už se vám někdy stalo, že do výplaty byla dost dlouhá doba, v peněžence zbývalo pár stovek a účet v bance si podával ruku s nulou? První věc, která v takové situaci řadu lidí napadne, je půjčka.“ Půjčím si jen pár tisícovek, vždyť je to tak snadné. Zaplatím vše, co je nutné, udělám dítěti krásnou narozeninovou oslavu a ještě mi zbude na ten hezký svetřík, co se mi už tak dlouho líbí… konečně, půjčit se dá kdekoliv. Kdepak mám ten leták s telefonním číslem a nabídkou půjčky bez ručitele a bez potvrzení o příjmu?“

Přesně v tento okamžik je třeba se posadit a v klidu si vše řádně rozmyslet. Právě tyto půjčky, tak zvaně malé, do pěti tisíc, jsou ty nejdražší a nejméně výhodné. Mají neúměrně vysoký úrok, vysoké sankce v případě posunuté splátky nebo prodlení. Za rok pak můžete na úrocích splatit i několik set až tisíc procent.

Váš nepochybně dobrý úmysl – zaplatím to hned po výplatě – může narušit jakýkoliv další nečekaný výdaj nebo nenadálá situace v rodině.

Pak se zadlužená osoba může rychle dostat do problémů, bere si novou půjčku za účelem splacení té první a v mžiku se roztáčí dluhová spirála, ze které je velmi obtížné se dostat.

Co tedy dělat v případě chybějící hotovosti?

Především, zásadně si nebrat půjčku na takové věci jako jsou dárky, vánoce, oblečení, dovolená,oslavy, novější model počítače nebo mobilu, zkrátka na to, co není životně důležité.

Zkuste na čas omezit rodinné či osobní výdaje, odřekněte si některé věci, šetřete !!! Alespoň tak dlouho, než finanční krizi překonáte.

Pokud je půjčka pro vás jediným řešením, vyřiďte si spotřebitelský úvěr u  ověřeného a seriózního věřitele, např. u některé banky nebo námé nebankovní společnosti, např. Home Credit.

Vždy si pozorně prostudujte podmínky úvěru. Nikdy nepodepisujte tzv. blankosměnku, na které chybí údaje. K půjčce přikročte jako k poslední možnosti, jak vyřešit váš finanční problém. Mějte na paměti, že každý dluh se musí zaplatit, i ten zdánlivě malý.