pujcky-8

pujcky-8

Jak na půjčky – 8. díl – Možné komplikace

Minule jsme si vyprávěli o tom, co se může stát, když si budeme chtít z věřitele udělat dobrý den a nebudeme splácet poskytnutou půjčku. Tím se dobrovolně vystavujeme komplikacím a dnešní díl bude právě o různých komplikacích, které mohou při splácení nastat. Při splácení, protože nesplácení již popsáno bylo.

Dobré úmysly nestačí

Jako nejrozumější se jeví při sepsání smlouvy a vyčerpání půjčky mít ošetřené splácení automaticky. Půjčujete-li si peníze v bance, tak banka za vás sama hlídá termín a máte-li u ní i běžný účet, strhává si splátky z něj. Problém může nastat, pokud na běžném účtě není dostatečná rezerva. To se potom buď dostanete do mínusu a za ten platíte další, dodatečné sankce nebo se rázem stanete neplatičem a jste zpět v minulém díle našeho seriálu.

To byl ale ten nejlepší možný případ, půjčka bankovní. Další varianta je totiž rychlá půjčka od jiné společnosti, jako je Ferratum nebo Provident. Tady se platí hotově a zástupce společnosti si pro peníze přijde osobně k vám domů. Napište si to velkým tučným písmem do kalendáře, kdy se tak každý měsíc stane a mějte doma vždy dostatečnou rezervu (jako na kontě v bance). Jinak se opět stáváte neplatičem a to je právě situace, ze které tyto společnosti těží nejvíce.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Stát se může všelicos. I když si krásně peníze připravíte týden předem v obálce, může vám jiný člen rodiny tuto obálku vyčmuchat a v domění, že jde o příjemný dárek pro něho si ji vezme a peníze utratí. To by potom chtělo několik obálek s penězi schovanými po celém bytě.

Pokud třeba půjčku splácíte, ale z nějakého důvodu to nemáte trvalým příkazem, dejte pozor na to, že různým bankám trvá provedení příkazu různý počet dní. Ony to asi umí i rychleji, ale ze zákona na to mají právo, tak proč si peníze nepodržet na svých účtech a nevydělat drobné na úrocích? Kvůli tomu se vám potom splátka pozdrží a už jste zase neplatič. Počítejte tedy minimálně se třemi dny, to je dostatečná rezerva, aby se převod peněz provedl u libovolné banky.

Pozor, v těchto dnech mohou být různé svátky, které banky samozřejmě nepracují. Za každý musíte přičíst další den k dobru.

Změna osobních údajů

Základním pravidlem při sepsání smlouvy a čerpání půjčky je nic netajit. Nevyplatí se to, i když z počátku to může vypadat jako dobrý nápad. Opak je pravdou a ve smlouvě může být ohledně zatajování informací prakticky jakákoliv klauzule. Smlouva se při zjištění dezinformací věřitelem stane neplatnou, může po vás požadovat okamžité splacení půjčky i s úroky. Může také trvat na opravě a novému vyhotovení smlouvy, které bude samozřejmě zvláště účtováno a ve výsledku se to pěkně prodraží.

Každou změnu osobních údajů, jako je změna příjmení a stavu při svatbě, změna trvalého bydliště, i změna kontaktního telefonního čísla nebo e-mailu, to vše doporučujeme nahlásit jak to bude možné.

Stejně jako to vyžaduje úřad práce, pojiš’tovna nebo sociálka, tak banky a společnosti, které půjčky poskytují mají nárok a právo vědět, že je něco jinak. Nezapomeňte na to.

Maličkosti neexistují

Každá věta je ve smlouvě o poskytnutí půjčky důležitá a měli byste ji mít prostudovanou, případně i konzultovanou s někým, kdo tomu lépe rozumí.

Platíte půjčku převodem, peníze jste odeslali řádně a včas, ale přesto vás banka varuje, že jste se opozdili? Nebylo nutné připojit VS=variabilní symbol přesně daného tvaru? To je častý problém i u jiných plateb než splátek půjčky. Bez variabilního symbolu se popravdě bance těžko platba eviduje a neví, ke komu ji má přiřadit. Chyba je opět na vaší straně. Peníze vám buď přijdou zpět a můžete zkusit druhý pokus, nebo zůstanou v bance na jednom velkém společném účtě, dokud se k nim sami nepřihlásíte a nepožádáte o navrácení nebo zaúčtování na správné místo.

To by bylo pro dnešek vše. Vidíte, že vzít si půjčku je snadné, ale dělat vše správně tak, aby s ní nebyly další problémy, to už neumí každý.

[hana-code-insert name=’sklik250′ /]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *